På tisdagen meddelade SL skarpa förändringar för dem som åker buss i kollektivtrafiken. Från och med den 28 oktober riskerar resenärer som har reskassa på SL-kortet, men inte lyckats "blippa" kortet på bussen, att få böta 1 500 kronor vid kontroll. I praktiken innebär det att den som inte kan gå till Märsta station eller ta bilen dit, behöver skaffa sig en biljett i SL-appen, för att åka bussen till stationen.
– Det låter helt sjukt! Helt orimligt. Ska man behöva köpa två olika biljetter för samma sak, utbrister Erika Lundkvist, 26 år.
Hon är på väg hem och väntar på bussen vid Märsta station och använder sig av reskassa, för hon reser bara någon gång i månaden. Hon har inte hört talas om förändringen som träder i kraft om mindre än en vecka.
– Det kommer att bli ett stressmoment för många, säger en annan kvinna som också väntar på bussen.
Hon jobbar på Arlanda, men inte så regelbundet att det lönar sig att skaffa månadsbiljett,
Enligt SL görs åtgärden på grund av omfattande intäktsbortfall under pandemin.
Alexander Lund, 35 år, som bor i Stockholm och bara är i Märsta för dagen, har viss förståelse för SL.
– Folk åker mer buss under corona, för att det inte är kontrollanter på dem. De väljer bussen istället för pendeltåg och tunnelbana.
De allra flesta resenärer UNT pratar med känner dock inte till ändringen och riskerar att åka på en riktig smäll. Inte heller busschaufförerna har nåtts av informationen.
– Jag har inte hört talas om det här, men får kolla när jag går av mitt pass, säger en busschaufför vi pratar med.
Han tycker det låter orättvist.
– Har du köpt en reskassa ska det var okej, säger han och fortsätter:
– Det låter märkligt att SL gör en sådan här grej nu. Vi har påpekat för dem i åratal att kontrollanter måste finnas, om inte dagligen, så varannan dag. Det har alltid funnits plankare.
Ur smittskyddssynpunkt för egen del och kollegornas, tycker han att det låter oroligt om passagerare ska komma fram i bussen och visa att det har en biljett. Rädslan att bli smittad finns hos de flesta busschaufförer varje dag, förklarar han.
– Man går till jobbet varje dag med en oro. En del har sjukskrivit sig på grund av ångest att bli smittad.
Det är nödvändigt med skyddsåtgärder, hävdar han och tycker att det skulle underlätta för alla om "blipp"-apparater installerades i mitten och bak av bussen.