SL svarar på kritiken: "Vi måste anpassa kostymen"

Fler beräknas distansarbeta och fler är arbetslösa. Det är bakgrunden till förslaget om färre bussar och tåg nästa år.

Clas Keisu på trafikförvaltningen svarar att det slutgiltiga beslutet tas först i höst. Men prognosen är dyster. Resandet med bussar och tåg beräknas minska med 10-20 procent jämfört med före pandemin.

Clas Keisu på trafikförvaltningen svarar att det slutgiltiga beslutet tas först i höst. Men prognosen är dyster. Resandet med bussar och tåg beräknas minska med 10-20 procent jämfört med före pandemin.

Foto: Tomas Lundin/pressbild

Sigtuna2021-06-01 20:00

Under måndagen rapporterade UNT att trafikförvaltningen i region Stockholm föreslår färre avgångar för SL:s bussar och pendeltåg nästa år. I sitt förslag listar förvaltningen bland annat de bussar och busslinjer i Sigtuna kommun som kan komma att försvinna.

De styrande i Sigtuna kommun gillar inte förslaget och har med tjänstemännen skrivit ett yttrande som alla politiker i kommunstyrelsen ska ta ställning till på måndag.

I förslaget till yttrande finns istället förstärkningar som de anser behöver göras i Sigtuna kommun.

När det gäller pendeltågen till Märsta föreslår trafikförvaltningen att de ska drivas i samma turtäthet som i år, något som flera i Sigtuna kommun anser vara ”ett oacceptabelt lågt utbud.”

Claes Keisu, pressansvarig på trafikförvaltningen, svarar nu om bakgrunden till förslaget.

– Det är en fråga om ekonomi, men det är inte säkert att alla förslag kommer att genomföras.

Efter att de har fått in synpunkter kommer de fortsätta att göra analyser av utvecklingen. I höst tas sedan det slutliga beslutet.

Men just nu är trafikförvaltningens prognos att färre kommer att använda kollektivtrafiken även efter pandemin. 

– Sammantaget pekar det på att vi när pandemin är över kommer att se förändrade resenärsbeteenden, säger Claes Keisu.

Trafikförvaltningen bygger sina prognoser på egen statistik över resandet under pandemin, samt på analyser som gjorts av andra kollektivtrafikmyndigheter i de nordiska länderna. De har också studerat data från ekonomiforskare i flera länder.

– Vissa bedömare tror att distansarbetet ökar till uppemot 30–40 procent. Utöver det antas att det blir en viss ökad arbetslöshet som en effekt av covid-19, något som innebär en minskad efterfrågan på pendlingsresor, enligt Clas Keisu.

Sammanlagt förbereder de sig nu för ett scenario där resandet med kollektivtrafiken minskar med 10–20 procent 2022 jämfört med 2019 års nivå. Samtidigt består trafikförvaltningens budget nästan till hälften av biljettintäkter.

– Färre resenärer innebär minskade biljettintäkter och då behöver vi anpassa kostymen efter det, vilket kan innebära förändringar. Det kan innebära minskad turtäthet eller till och med nedläggning av linjer. Vi har till uppgift att planera trafiken så att vi får mest resenärsnytta för pengarna, att köra tomma bussar är både dålig samhällsekonomi och dålig resenärsnytta, säger Clas Keisu om bakgrunden till förslaget.

Karta: Märsta station
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!