Skytteförening hotas av vite
Rosersbergs skytteförening hotas med ett vite på 10 000 kronor om man inte tar fram ett kontrollprogram för miljöarbete. Bakom beslutet finns en lång konflikt mellan föreningen och kommunen.
Nu har miljö- och hälsoskyddsnämnden beslutat om ett vite på 10 000 kronor om föreningen inte skickar in ett miljökontrollprogram.
Föreningens ordförande är kritisk till vitet eftersom ett kontrollprogram redan är på väg.
— Vi har aldrig sagt att vi inte ska göra det som lagstiftningen kräver. Men vi är mycket bekymrade över våra kontakter med kontoret och hur man utövar sin myndighet. Vi har ju haft en kontinuerlig dialog, säger Lars-Erik Kalles.
— De har beskrivit det som att vi inte har någon ordning alls på verksamheten. Att vi har försökt rätta oss omedelbart har de inte brytt sig om, utan drivit saker vidare så långt det är möjligt.
900 medlemmmar
Rosersbergs skytteförening har omkring 900 medlemmar och har funnits på sin nuvarande plats sedan 1960-talet.
— De har bedrivit sin verksamhet i över 30 år, men inte gjort någonting under den tiden. Vi har berättat för dem vad det innebär att vara en tillståndspliktig verksamhet, säger Agneta Westerberg, miljö- och hälsoskyddschef i Sigtuna.
En källa till konflikten har varit en miljösanktionsavgift som nämnden krävde av föreningen när de inte lämnade in en miljörapport i tid. Föreningen hävdar att man fått anstånd. Frågan gick vidare till miljödomstolen, som gav kommunen rätt.
Anmälde nämnden till kommunstyrelsen
Föreningen anmälde i höstas också nämnden till kommunstyrelsen eftersom man ansåg att nämnden inte levt upp till kraven på saklighet och objektivitet.
Men miljöchefen ser inte att kontoret eller nämnden gjort något fel.
— Vi har hanterat det här ärendet som alla andra ärenden.
En fråga har gällt vilket ansvar föreningen kan ha för föroreningar i marken på skjutbanan, som tidigare även använts av försvaret.
— Jag förstår att skytteföreningen är orolig över att behöva sanera marken, men det har vi över huvud taget inte sagt något om. Även om man hittar föroreningar behöver det inte betyda att man måste gräva upp det, säger Agneta Westerberg.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!