Långt ifrån alla allvarliga arbetsmiljöolyckor på SAS ground handling inrapporteras. Det menar skyddsombudet Jonas Bodell på Civila Flygresenärers Fack (CFF), som nu kräver att Arbetsmiljöverket ingriper. Han menar att det arbetsmiljöarbete SAS bedriver är långt ifrån tillräckligt bra och att hanteringen av de olyckor som sker är bristfällig.
– På ledningshåll förminskar man de problem vi lyfter som skyddsombud. De generaliserar gärna i riskbedömningar och vill inte ta tag i problemen. De gör inga utredningar efter allvarliga incidenter utan fortsätter som vanligt. De verkar inte begripa sig på hur man bedriver ett systematiskt arbetsmiljöarbete överhuvudtaget, säger han.
Det är inget nytt problem enligt Jonas Bodell, som nyligen bestämde sig för att undersöka hur det faktiskt ligger till med företagets rapportering av allvarliga tillbud till Arbetsmiljöverket.
– De senaste fem åren har vi haft mellan 80 och 90 stycken arbetsmiljöolyckor av allvarlig grad. Fallande föremål, järnbalkar som flyger och 60 till 70 kollisioner typ. Jag tänkte att jag kollar om det skiljer sig något mellan det som är inrapporterat i våra system och Arbetsmiljöverkets diarium. De är ju egentligen enligt lag skyldiga att rapportera. Vid tillfället var det fyra stycken i deras diarium varav en är bombhotet 2017. Så egentligen bara tre stycken inrapporterade tillbud de senaste fem åren. Det är oerhört anmärkningsvärt.
I de dokument UNT har tagit del av erkänner Thomas Rosengren att rapporteringen av allvarliga tillbud på SAS ground handling har varit bristfällig. I sin korrespondens med skyddsombudet Jonas Bodell skriver han följande:
"När det kommer till rapportering hos Arbetsmiljöverket är ju detta något som vi är eniga om sedan tidigare att vi historiskt brustit i. Delvis pga misstag, men också i vissa fall felbedömningar av allvarlighetsgraden. Dock har mig veterligen alltid skyddsombud kontaktats i dessa ärenden och är nu något vi har högre fokus på gällande rapportering", skriver Thomas Rosengren, chef för sorteringsområde och flygplanstjänster på SAS.
När UNT kontaktar Thomas Rosengren, så vill han inte bli intervjuad över telefon utan ber oss mejla. Senare svarar inte Thomas Rosengren utan deras presschef Freja Annamatz.
– Vi följer alltid gällande lagar och regler och de procedurer vi har för att göra riskbedömningar, vidta nödvändiga åtgärder och hur vi hanterar rapporteringen är alla delar i vårt systematiska arbetsmiljöarbete. En viktig del i detta är att fortsätta utveckla de interna processerna och det systematiska arbetsmiljöarbetet tillsammans med våra skyddsombud och i vårt arbete har vi upptäckt en brist i våra procedurer kring rapportering, som nu är åtgärdad.
Nästa steg i ärendet är att Arbetsmiljöverkets jurister ska avgöra om de tillbud som finns i SAS rapporter men inte rapporterats till Arbetsmiljöverket är allvarliga. De ska också ut på inspektion snart igen.
För skyddsombudet Jonas Bodell är det glasklart att det behövs en förändring.
– Händer olyckor och tillbud, ska man göra en kartläggning, riskbedömning, tillbörlig analys och vidta nödvändiga åtgärder så att det inte händer igen. Det svar jag får från ansvariga på SAS är väldigt innehållslösa. Det är därför jag har tagit det vidare nu. För att det ska hända något, säger Jonas Bodell.