Skulle byta avlopp - hittade gammal kyrka
När avloppet skulle grävas upp vid Sigtuna museum upptäckte arkeologerna resterna av den norra grundmuren till vad som troligen är en av Mälardalens och kanske även en av Sveriges äldsta kyrkor. Kyrkan byggdes i slutet på 1000-talet och var i bruk till 1300-talet.
När UNT:s fotograf kom till platsen hade Anders Wikström precis hittat vad som kan vara en gravsten av röd sandsten eller granit.
Foto: Sven-Olof Ahlgren
Men exakt var grundmuren till den norra väggen gick var man inte riktigt säker på. Och först när man blev tvungen att byta ut museets gamla avlopp fick man chansen att undersöka saken noggrannare.
- Hade inte avloppet gått sönder så hade vi aldrig hittat det här. Det känns väldigt spännande. Vi började gräva igår och kommer att vara klara imorgon så det har gått oerhört fort, säger Anders Wikström när UNT når honom per telefon.
Han är märkbart andfådd och förklarar det med att han just hittat vad som förmodligen är en gravsten av röd sandsten eller röd granit. Eftersom fyndet är så färskt kan han dock inte avslöja så mycket mer om det ännu.
- Men det ligger norr om kyrkan och om det stämmer att det är en grav så är det väldigt speciellt. De ligger oftast söder om kyrkan.
Den gamla kyrkan har tidigare gått under namnet S:ta Gertrud men sanningen är att man inte har någon aning om vad kyrkan kallades. Den var så tidig att den inte lämnat några spår efter sig i skrifterna.
Men förmodligen rörde det sig om en domkyrka och man vet med säkerhet att det även funnits en träkyrka på platsen dessförinnan. Sigtuna stad grundades runt 970-980 och den första stenkyrkan ska ha byggts ungefär 100 år senare. I 300 år fungerade den som stadens kyrka innan den revs. Kanske för att den fick konkurrens av andra kyrkor, kanske för att ge plats åt stadens första torg.
Kyrkan var ungefär 30 meter lång och den hade en mycket ovanlig form, det rörde sig om en så kallad absidsalskyrka. En bred absid (halvcylindrisk utbyggnad) anslöt direkt till långhusets väggar.
- Att vi nu har hittat den norra grundmuren innebär att vi får bättre kunskap om hur kyrkan såg ut och hur den var uppbyggd, berättar Anders Wikström.
Arkeologerna kommer nu att fortsätta utgrävningen under fredagen. Men det är inte säkert att man kommer att kunna gräva ut hela platsen på en gång.
- Vi har bara tillstånd av länsstyrelsen att gräva upp avloppsledningen. Nu låg det här precis i avloppsschaktet men om vi ska gräva utanför det måste vi kanske ansöka på nytt.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!