I fredags upptäckte Thomas Mileborn, säkerhetschef i Sigtuna kommun, att en kula skjutits mot fönstren till kommunens trygghetscenter i Märsta Centrum, skriver Dagens Nyheter.
Enligt DN inträffade skjutningen sannolikt natten mellan fredag och lördag sista helgen i oktober, till följd av en synlig polisinsats som utgick från trygghetcentret. Det var en väktare som upptäckte en skadegörelse på trygghetscentrets skyltfönster, men det var först sex dagar senare, den 6 november, som Thomas Mileborn var på plats och konstaterade att det handlade om skottlossning.
Fördröjningen berodde på att få personer är på plats i trygghetscentrets lokaler på grund av den pågående coronapandemin, uppger Thomas Mileborn.
Skottlossningen mot trygghetscentret är en i mängden av senaste dagarnas attentat, som tros vara en motreaktion mot polisens och kommunens ökade insatser mot det kriminella nätverket i Märsta.
– Hur absurt det än låter är det här ett tecken på att vi är på rätt väg, sade Olov Holst, (M), kommunstyrelsens ordförande, till UNT i måndags efter attacken mot kommunhuset.
Den 4 november gjorde polisen ett tillslag mot en lägenhet i Valsta och beslagtog illegala vapen och narkotika till ett gatuvärde av fler miljoner kronor, som UNT har skrivit om. En 40-årig man har häktats för grovt narkotika- och vapenbrott.
Enligt källor till DN kan det finnas ytterligare en förklaring till skjutningen mot trygghetscentret. En regional polisenhet, som normalt inte jobbar i Märsta, gjorde ett ingripande som inte ska ha gått helt rätt till.
– En av nätverkets ledargestalter kände sig illa behandlad och det kanske med viss rätt. Att tappa anseendet på gatan anses ofta mycket värre än att bli av med något kilo narkotika, säger källan till DN.
Christoffer Bohman, lokalpolisområdeschef i Sollentuna, uppger till DN att han känner till händelsen och att en internutredning har inletts.
– Inom polisen ska vi vara självkritiska till våra ingripanden och i det här fallet har det därför gjorts en anmälan om tjänstefel.
Thomas Mileborn säger till DN att han hoppas på en lagändring nästa år, som gör det obligatoriskt för Sveriges kommuner att jobba brottsförebyggande. En ändring som gör det möjligt att bryta de sekretessregler som i dag gör det svårt att, även inom en kommun, dela information om individer.