Skolverket kritiserar Sigtuna kommun
S:t Pers skola i Sigtuna gjorde för lite för att hjälpa en elev som i flera år upplevde kränkningar. Skolverket riktar nu kritik mot Sigtuna kommun för passivitet i fallet.
— Eleven och föräldrarna hade i flera år signalerat att något inte stämde. Det har skolan inte kunnat visa att man har gjort något åt, säger Magdalena Karlsson, undervisningsråd på Skolverket.
Dessutom finns det brister i skolans handlingsplan. I planen används uteslutande begreppet mobbning, i stället för det vidare begreppet kränkande behandling.
— Om man bara letar efter mobbning finns risken att man missar andra former av kränkande behandling. Hade skolan haft verktyg hade man kanske agerat tidigare, säger Magdalena Karlsson.
På S:t Per anser man att skolan vidtagit åtgärder när kränkningarna väl upptäcktes. Skolans rektor Marianne Jangbratt ser inte att det fanns något skolan kunde reagerat på tidigare.
— Jag är inte riktigt säker på att vi tycker som Skolverket där, säger Marianne Jangbratt.
Hatklubb mot eleven
På skolan fanns en hatklubb mot den utsatta eleven, men den upptäcktes inte förrän klubben hade funnits i ett år.
— Det var systematiska småförföljelser. De flesta eleverna kände till klubben, men ingen yppade något om den hemma eller i skolan, säger Marianne Jangbratt.
Hur ser du på kritiken mot er handlingsplan?
— Vi anser att det handlar om en formulering. Man kan skriva planer hur tjusigt som helst, säger hon.
— Men vi anser ändå att vi har grepp om hur det ser ut på skolan. Vi är en skola med lugn och trygg miljö, och vi försöker hela tiden förbättra våra rutiner.
Tar problemen på allvar
Elevens pappa berättar att skolan sedan i slutet av förra året på ett annat sätt tagit problemen på allvar.
— Vi tycker att det har blivit väldigt mycket bättre. Vi har en positiv bild av skolans åtgärder i dag, säger han.
Föräldrarna ville trots förändringen att Skolverket skulle granska ärendet.
— Vi ville att vårt barn skulle få en upprättelse för att vuxenvärlden inte tagit situationen på allvar. Vi tycker inte att det var rätt skött, och det ska inte behöva upprepas, säger pappan.
Skolverket får varje år in omkring 300 anmälningar om kränkande behandling. I cirka 100 fall kommer Skolverket med kritik mot skolans agerande.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!