Skola tar bort alla förskollärare – personalen bekymrad

Till hösten plockas förskollärarna bort från S:t Pers skola. ”Vi är bekymrade”, säger fackliga företrädare och lärare.

Förskollärarna försvinner från S:t Pers skola i Sigtuna stad till hösten. Något som kritiseras av flera som berörs av beslutet.

Förskollärarna försvinner från S:t Pers skola i Sigtuna stad till hösten. Något som kritiseras av flera som berörs av beslutet.

Foto: Fredrik Sandberg tt

Sigtuna2021-05-09 20:30

Till hösten blir det 160 färre elever på S:t Pers skola i Sigtuna när Engelska skolan (IES) öppnar. Men att det blir färre elever på kommunens skola är snarare positivt, än negativt, enligt personer UNT pratat med. Däremot vänder sig många emot förändringen av förskoleklasserna.

– Trots att det blir färre elever är S:t Pers huvudbyggnad full till hösten. Det är bra att vi nu kan återgå till en två-parallellig skola i den ursprungliga byggnaden och slipper ha kvar paviljongerna, säger Anita Kettunen, kommunens verksamhetschef för f-6.

En skolklass per årskurs kommer, enligt henne och rektor Eddy Johansson, att tas bort till hösten. De pedagoger som inte får jobba kvar på S:t Per erbjuds jobb i andra skolor och förskolor. Men att inga förskollärare blir kvar har inte direkt med bantningen av skolans organisation att göra.

Varför tar ni bort förskollärarna?

– Vi ser det som en utveckling av skolans organisation genom att samma lärare kommer att följa eleverna från förskoleklass till år 3. Det tryggar barnens övergång från förskoleklass till årskurs 1, säger skolans rektor Eddy Johansson.

Flera lärare och förskollärare anser däremot att båda professionerna (förskollärare och lärare) kompletterar varandra, och att båda behövs i skolan för att skapa trygghet, omsorg och bra undervisning för bland andra sexåringarna.

– Vi tycker det är självklart att förskollärare ska finnas i skolans f-klass och vi är oerhört bekymrade över det här beslutet, säger Anna Strömberg, på Lärarförbundet i Sigtuna kommun.

Kontinuiteten i S:t Pers skolas tre förskoleklasser har varit hög – en av pedagogerna har arbetat här ända sedan förskoleklasser startades.

I det här fallet har inte heller någon dialog förts i förväg med de lärare som nu ska ta över förskollärarnas arbetsuppgifter. 

Fackförbunden Lärarförbundet, Kommunal och Lärarnas Riksförbund kallade nyligen till en gemensam central förhandling med arbetsgivaren för att försöka riva upp beslutet, men lyckades inte.

– Vi har inget emot att enstaka lärare som vill arbeta i förskoleklass får göra det, men vi motsätter oss att de tar bort alla förskollärare från en skola, säger Anna Strömberg.

Eddy Johansson svarar att de har kvar mycket kompetent personal på skolan samt att de kommer fortbilda om det behövs.

– Syftet är att ge kontinuitet för både lärare och elever. Det finns många skolor som jobbar så här i dag, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!