En lokal finalist bland storföretagen och tal av Fredrik Reinfeldt. Variationen var stor då den ”digiloga” hållbarhetskonferensen A Sustainable Tomorrow hölls samtidigt på 150 platser i Norden.
– Cirka 20 000 personer tog under fredagen del av den exklusiva direktsändningen via någon av hubbarna, säger Anna Stenströmer, hållbarhetsansvarig på Arlandastad group som tillsammans med Sigtuna kommun arrangerade en hubb i mötesarenan Scandinavian XPO.
Arlandastad group driver bland annat ett projekt som handlar om att skapa en busslinje med fullstora självkörande bussar med en hastighet upp till 70 kilometer i timmen, ute i det allmänna trafiksystemet. Busslinjen ska knyta samman Arlanda flygplats med stadsdelen Arlandastad.
Den självkörande bussen är något som både exempelvis Scandinavian XPO, hotellen i kommunen, Swedavia och kommunen kan ha intresse av som ett sätt att binda ihop arbetsplatser och hotell i Arlandastad med flygplatsen, samt i nästa steg Märsta pendeltågsstation med flygplatsen och med fler hotell.
I början av november väntas de sista beskeden om delfinansiering komma.
– Om allt går enligt planen kommer vi nästa år att testköra på en bana och på vägarna i åtta månader. 2025 börjar vi köra på riktigt med passagerare och 2027 ska bussen finansiera sig själv, säger affärsutvecklare Thomas Cassel.
Men är det tryggt och säkert? undrade någon i publiken.
– Ja, det finns tio olika system i bussen för att klara säkerheten. Den kör efter en karta där det står vilken väg och vilka filer den får använda. Bussen läser av med laser, har satellitnavigering, värmekamera och ett kontrollcenter där bussen kontrolleras på distans av människor, säger Thomas Cassel.
Men personerna i kontrollcentret ska inte köra bussen, utan bara ge någon enstaka ny instruktion för att bussen exempelvis ska förstå att den får köra runt en bil som parkerat i bussens körfält.
På frågan om hackerattacker så blev svaret detsamma, det finns flera olika system att använda om ett system blir hackat.
Utgångspunkten för fredagens konferens var Agenda 2030 och målen för hållbar utveckling inom miljö- och klimat. Fokus låg på disruption, sätt att göra saker radikalt annorlunda.
– I vårt program lyfte vi fram lokala företag och individer som jobbar framgångsrikt med de här frågorna. För att ta nästa steg i vår egen hållbarhetsresa känner vi att vi måste göra det tillsammans med andra aktörer i närområdet, säger Anna Stenströmer på Arlandastad Group som äger mycket mark och fastigheter i den nya flygplatsstaden utmed E4 i Sigtuna kommun.
Under dagen fick åhörarna också lyssna på Gill Brodin (C), ordförande för Sigtuna kommuns Agenda 2030-utskott samt David Holmbom från företaget Nio som snart öppnar en batteribytarstation för elbilar i Arlandastad och Caroline von Post, en av ägarna av klädföretaget Beskow von Post.
Framför de drygt 50 personer som kommit till hubben stod denna dag också Lotta Giesenfeld Boman, ägare och vd på hotell Sigtunahöjden. Hon har nyligen utsetts till en av tre finalister till priset Hållbart ledarskap av Nätverket för hållbart näringsliv. Hon tävlar i konkurrens med storföretag som Swedbank bland finalisterna.
– Jag känner att jag har hela besöksnäringen i Sigtuna i ryggen. Vi på hotellen har arbetat tillsammans i många år och det är kul att vi som små och medelstora företag också kan ta plats bland de stora drakarna. En mycket stor andel av Sveriges företag är små och medelstora. Där har de flesta sin anställning, och om vi kan driva på förändringen så blir det en enorm kraft i det, säger Lotta Giesenfeld Boman.
Hennes tips till andra företagare är att inte börja arbeta med alla de 17 globala hållbarhetsmålen på en gång, utan att börja med att välja ut det som känns lättast och viktigast.
– Det är jättestora frågor, men man får försöka ta ner dem på sin egen nivå och försöka göra arbetet mätbart. Det är viktigt med tydliga mål som du känner för, för att få med alla, säger Lotta Giesenfeld Boman vars företag använder lokalt producerad mat och så vidare.
De dekorerar också alltid borden med något från naturen, syr upp arbetskläder av vackra återvunna tyger och har bikupor på gården.
– Det kan låta som lite, men tack vare kläderna så landar det hos alla som jobbar hos oss. Det är de små sakerna som får tänket att landa och sprida sig hos både anställda och våra kunder, förklarar hon.