Paret smittades av viruset en skidsemester i februari i Canaze i Italien. Kjell har diabetes och tillhör riskgruppen, men han fick bara lindriga symtom och stannade hemma under sjukdomstiden.
Eva Mo har astma. I vissa länder som Tyskland och Storbritannien betraktas astma som en riskfaktor vid coronainfektion, men i andra länder som USA, Finland, Norge räknas det inte som riskfaktor, enligt tidningen Må Bra.
Corona kan dock slå hårdare mot astmatiker då covid-19 attackerar luftvägarna. I Evas fall fick hon svårt att andas. Därför fördes hon med ambulans till Karolinska Sjukhuset i Huddinge och stannade där två dygn. Hon fick hjälp med inhalator.
– Hon låg på infektionskliniken där varje rum är isolerat med slussar in mot sjukhuset och egen entré utifrån. Kommunikationen löstes med telefonen, säger Kjell Mo.
När inhalatorn gav effekt blev hon utskriven.
Nästan 26 000 personer har bekräftats vara smittade i Sverige – utav dem har över 3 200 personer avlidit. Drygt 1 600 har eller har fått intensivvård. Men som före detta coronapatienter med lindriga symtom har Kjell och Eva Mo inte varit oroliga. De litar fullt på Folkhälsomyndighetens mjuka coronastrategi där individuellt ansvar är kärnan för att bromsa virusets spridning.
– Jag är övertygad om att de överväganden Folkhälsomyndigheten och andra betrodda experter gjort är rätt väg, Johan Giesecke är en utmärkt sådan expert.
Johan Giesecke är den förre statsepidemiologen som har uttalat i medierna att Anders Tegnells coronastrategi är bra. Kjell Mo håller med experten.
– Om man ser på experternas förklaringsmodell så kommer nog runt 10 000 personer avlida innan vi når flockimmunitet. Det gäller även våra grannländer även om de just nu har en lindrigare smittspridning och antal döda. Vi känner oss lugna i att 99 procent av befolkningen får mycket lindriga symptom och att endast runt 0,1 procent avlider, och dessa framför allt i de olika riskgrupperna.
Han tycker att medierna har rapporterat mer om de avlidna bland unga, gravida och andra avvikelser från riskgrupperna, istället för att referera till forskning och fakta från trovärdiga experter.
– Detta skapar oro och överdriven rädsla och bjuder dessutom in till motåtgärder från samhället som kommer att vara långt mer farliga på lång sikt än sjukdomen.