Sigtunaprofil finns med i Peabs internutredning

Misstankar om påstådda byggmutor för flera miljoner ska figurera i Peabs internutredning – och även toppnamn inom Sigtunas näringsliv.

En näringslivsprofil i kommunen som varit konsult åt Peab fick arbeten gjorda på sin bostad, men behövde inte betala. "Skulden ligger inte hos mig", menar personen.

En näringslivsprofil i kommunen som varit konsult åt Peab fick arbeten gjorda på sin bostad, men behövde inte betala. "Skulden ligger inte hos mig", menar personen.

Foto: Maria Larsdotter/arkiv

Sigtuna2020-09-16 11:00

– Jag kommer ihåg att jag åkte förbi rondellen vid Circle K när de jättelika valaffischerna på Anders Johansson sattes upp 2010. Det var till och med en person i en Peab-bil som satte upp dem, de försökte inte ens dölja det.

Det säger Olov Holst, kommunstyrelsens ordförande till UNT, efter de nya avslöjandena i SVT:s Uppdrag Granskning. Han hävdar att han inte är förvånad över uppgifterna.

– Allt har vi inte vetat, men de stora dragen har vi förstått, säger han.

Men konkreta bevis saknades för att komma åt dem, menar Holst. När han fick kännedom om att Peab hade gjort en egen internutredning bad han i januari att få ta del av den.

– Jag har fortfarande inte fått den.

undefined
Olov Holst, kommunstyrelsens ordförande.

Även Socialdemokraterna har hört av sig till Peab med en önskan om att få se internutredningen, men har mött motstånd.

– Vi fick ett icke-svar från säkerhetschefen, att de inte lämnar ut den eftersom det förekommer personuppgifter. De lämnar bara ut den till rättsvårdande myndigheter, förklarar Björn Stenutz, ordförande för Socialdemokraterna i Sigtuna.

SVT:s Uppdrag Granskning avslöjade tidigare att byggjätten Peab har sponsrat Socialdemokraternas kampanjmaterial med nära 400 000 kronor. I del två menar programmet att den påstådda mutan bara var toppen av ett isberg, och det ska ha pågått i Sigtuna kommun under cirka femton år.

Enligt tips till UNT figurerar även flera näringslivstoppar från kommunen i Peabs internutredning. En känd Sigtunaprofil, som tjänstgjort åt Peab ska, enligt utredningen, vid tre olika tillfällen ha fått privata renoveringsarbeten betalda av Peab under den tid han arbetade åt bolaget. Det handlar om renoveringar och ombyggnationer på den privata villan till en kostnad av 268 000 kronor, ett garage för 254 200 kronor och ett förråd till en kostnad av 89 100 kronor. Totalt ett värde av 611 300 kronor. 

Men när UNT pratar med Sigtunaprofilen ger han en annan bild.

– Tanken från mig var att jag självklart ska betala det de gör till mig, när de betalade de tjänster jag gjorde till dem. Sedan visade det sig att Peab köpte de här tjänsterna och jag fick aldrig några fakturor. Jag stötte på om det men av någon anledning kom de aldrig. Något förråd har aldrig byggts här. 

Visste du vilka summor det rörde sig om?

– Nej, det fick jag veta av dig nu och jag är beredd att betala, det har jag varit hela tiden.

Vet du varför ditt namn har hamnat i Peabs internutredning?

– Nej det kan jag inte svara på. Skulden ligger inte hos mig som jag ser det. 

En annan företagsledare ska enligt utredningen ha fått sin privata bostad renoverad för 1,55 miljoner kronor där kostnaden har bakats in i en entreprenadkostnad för bygget av hans företags lokaler.

Till UNT säger företagsledaren att det hela handlar om smutskastning från en person som inte fått stöd i en affär.  

– Jag har pratat med UG och har visat allt som går att visa och det finns ingenting, annars hade jag också kommit med i det programmet, det kan jag lova dig.

Enligt branschtidningen Byggindustrin finns det ingen sektor som är så drabbad av mutbrott som byggbranschen, med hänvisning till bland annat branschföreningen Byggchefernas rapport "Den blinda affärskulturen" från 2019. Baserad på 1 800 webbintervjuer, säger rapporten att det finns en blindhetens kultur inom byggbranschen. Man vet att det förekommer mutor men litar blint på att den egna organisationen är "ren".

undefined
Natali Engstam Phalén, generalsekreterare på Institutet Mot Mutor, IMM.

Natali Engstam Phalén, generalsekreterare på näringslivsorganisationen Institutet Mot Mutor, IMM, hävdar att korruption i princip alltid innebär ökar transaktionskostnader. 

– Förekommer korruption i beslutsprocessen kan det medföra ökade kostnader med 10–30 procent, vilket i slutändan trillar ner på skattebetalarna som står för notan. 

Korruption slår dock hårdast mot förtroende och tillit, förklarar hon. 

– Det går inte att kvantifiera i pengar. 

I dag utför Peab två byggen i kommunen: Steningehöjden och Steningedalen. 

– De två projekten måste få fullföljas, säger Olov Holst. 

– Annars skulle vi få mångmiljonskadestånd på oss. Jag hoppas att vi ska kunna återupprätta en relation med Peab i framtiden, men den ska bygga på ärlighet och transparens.

Vad gör ni för att det här inte ska hända igen?

– Vi har infört en visselblåsartjänst och tagit fram riktlinjer för kommunal mark som ska säljas, den måste ut på en öppen anbudstävling, där alla byggbolag i våra register får vara med och bjuda. 

Peab Bostads tidigare vd Tomas Andersson hänvisar i programmet till Peabs presstjänst och i ett mejl till UNT skriver Kajsa Jacobsson, presschef på Peab:

– Vi kan konstatera att programmet bygger på händelser långt tillbaka i tiden som utreddes grundligt av våra ekonomer och säkerhetsexperter. Därefter vidtog vi flera skarpa åtgärder i verksamheten för att säkerställa en hög kostnadskontroll med tydliga etiska riktlinjer i våra lokala byggprojekt. Sigtuna kommun är intressant för oss.

undefined
Kajsa Jacobsson, presschef på Peab
Mutbrott

Preskriptionstiden för mutbrott är fem eller tio år. Det beror på om brottet anses vara av normalgrad eller grovt. Enligt lag kan ett mutbrott bedömas som grovt om det avsett ett betydande värde. Om brottsligheten har skett systematiskt, vid flera tillfällen, har också betydelse. Renoveringsarbeten för cirka 50 000 kronor bedöms ofta som brott av normalgraden. Bedömning görs i varje enskilt fall. Källa: IMM.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!