Sigtunapolis inför rätta åtalad för tjänstefel

Polismannen vid närpolisen i Sigtuna/Märsta som vägrade ta upp en kvinnas anmälan om misshandel får behålla jobbet. Det har personalansvarsnämnden vid Rikspolisstyrelsen beslutat. På onsdagen ställdes han inför rätta vid Sollentuna tingsrätt, åtalad för tjänstefel.

Sigtuna2003-01-30 18:34
Under tingsrättens förhandling förnekade polismannen att han gjort sig skyldig till något brottsligt. Han hävdade att kvinnans anmälan byggde på ett missförstånd.
— Kvinnans uppfattning är fortfarande att polismannen förstod mycket väl att hon kom till polisstationen för att göra en anmälan. Det var bara det att han inte ville förstå, säger Ola Salomonsson, kvinnans advokat.
Det var i juni förra året som en kvinna med utländsk bakgrund kom in till polisstationen i Märsta. Hon hade blivit misshandlad av en man och ville anmäla honom. Men polismannen vägrade.

Ringde upp dottern
Dagen efter ringde polismannen också upp dottern till den utpekade gärningsmannen och berättade att kvinnan velat anmäla hennes pappa. Polismannen uppgav att han inte trodde på berättelsen.
Den misshandlade kvinnan beslöt sig då för att anmäla polismannen. Händelsen var såpass allvarlig att han åtalades för tjänstefel av överåklagare Christer Ekelund, vid åklagarmyndigheten i Stockholm.
Tingrätten vände sig i det läget till Rikspolisstyrelsens personalansvarsnämnd för att få veta om polismannen skulle få sparken om han fälldes för tjänstefel, vilket i så fall skulle ha betydelse för påföljden.


I sitt yttrande skriver ansvarsnämnden att polismannens agerande inte framstår som så allvarligt att det motiverar ett avskedande om han fälls för tjänstefel i tingsrätten. Vidare skriver man att förundersökningen inte heller ger en klar bild av vad som hänt. Man påpekar dock att en polis är skydig att ta upp en brottsanmälan. Om det finns språksvårigheter, är polisen skydig att försöka lösa detta.
´´Att enbart avvisa anmälaren med upplysning om att hon kan återkomma tillsammans med en tolk framstår alltså inte som godtagbart´´.
Straffet för tjänstefel är böter eller fängelse i upp till två år. Den vanligaste påföljden är dock böter.
Dom meddelas den 13 februari i Sollentuna tingsrätt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om