SM-segrare: "Hundarna förstår när de har vunnit lopp"

Under sommaren har Sigtuna kommun fått två SM-vinnare i hundkapplöpning. Båda är från Kennel Greycraft i Odensala.

Kapplöpningshunden "Enya" Killer Queen (den vita hunden i mitten) som vann SM-finalen i klassen för tikar. Hennes träning har bestått i cirka en timmes promenad om dagen, hon har fått springa lös ett par gånger i veckan, cirka ett träningspass i vatten per vecka, lite backträning samt inskolning/träning på banan.

Kapplöpningshunden "Enya" Killer Queen (den vita hunden i mitten) som vann SM-finalen i klassen för tikar. Hennes träning har bestått i cirka en timmes promenad om dagen, hon har fått springa lös ett par gånger i veckan, cirka ett träningspass i vatten per vecka, lite backträning samt inskolning/träning på banan.

Foto: Max Werdelin

Sigtuna2021-08-12 10:32

Glädjen stod högt i tak hemma hos familjen Leksell i Rosersberg och familjen Kleväng Callert i Odensala efter årets upplaga av SM i hundkapplöpning. Hundarna Killer Queen vann tik-SM och Greycraft Like vann den öppna klassen.

Enya, som Killer Queen kallas hemma, är född på Kennel Greycraft utanför Odensala där även Greycraft Like bor och tränas. Like är en import från Irland. 

undefined
När kapplöpningshunden Enya (Killer Queen) är hemma älskar hon att ligga hemma på soffan och softa. "Hennes temperament är väldigt vänligt. Hon är nyfiken, självständig och klok", enligt ägarna Lovisa och Kristina Leksell.

– Enya, som är ny som tävlingshund, har visat sig vara en talang utöver det vanliga. Det var en fantastisk överraskning att hon vann sin klass i SM redan i år. Hon slog dessutom banrekordet i Borås där SM gick och sprang 492 meter på 28,63 sekunder, berättar Enyas tränare Lovisa Leksell. 

Greycraft Like hade redan tidigare under säsongen visat en fin formkurva och var en av favoriterna i den öppna klassen. Like höll för favorittrycket och gick obesegrad genom hela SM.

Båda hundarna är av rasen greyhound, den vanligaste rasen inom hundkapplöpning. Greyhounds är det näst snabbaste accelererande landdjuret i världen, näst geparden. På bara tre steg kan en greyhound komma upp i maxhastigheten som ligger omkring 70 kilometer i timmen.

undefined
Sabina och Erik Kleväng Callert från Odensala med sin hund Greycraft Like som vann den öppna klassen i årets SM som hölls i Borås.

– Om du blinkar missar du loppet! Folk tycker att vi är lite tokiga när vi berättar att vi i sommar har åkt hela vägen till Borås tre gånger för att låta hundarna springa i bara 28 sekunder var och sedan åka hem igen, skrattar Sabina Kleväng Callert och Kristina Leksell.

Sabina äger Kennel Greycraft i Odensala där Enya är född och Like bor. Kristina Leksell äger Enya och tillsammans med sin dotter Lovisa har de även hundarna Inca och Erandi.

– Beslutet att skaffa greyhounds är det bästa vi har gjort. Vi fick inte bara en sällskapshund i familjen, utan ett gemensamt, roligt, socialt och hälsosamt intresse. I Sverige är det inte så mycket pengar inblandade, utan man tävlar för äran, för att hundarna tycker det är kul och för gemenskapen med andra som håller på med sporten, säger Kristina Leksell.

undefined
Prisutdelning i tik-SM. Lovisa Leksell från Rosersberg med sin hund Enya (Killer Queen) som är uppfödd i Odensala utanför Märsta på Kennel Greycraft.

Viktigast för att få fram en bra tävlingshund är enligt Sabina generna, men även träning och kost spelar stor roll.

– En bra tävlingshund behöver ha rätt fysik, extrem jaktinstinkt och ett bra löphuvud, säger Sabina Kleväng Callert.

Att vara en vinnarskalle är alltså en fördel även för hundar som ska vinna lopp.

– Ja, viljan att vinna är jätteviktig och hundarna förstår faktiskt när de har vunnit! De blir jättestolta och glada efteråt.

För att det ska fungera på tävlingarna så måste både hunden och tränaren ha en licens för att få tävla.

– Tävlingslicensen innebär att hunden har visat att den är redo att springa med och tävla med andra hundar på banan, säger Sabina Kleväng Callert som har tävlat med hundar i sju år och hade den första valpkullen för snart fyra år sedan då hon sade upp sig från jobbet som försäljningschef på ett medicinteknikföretag för att uppfylla sin dröm att starta en egen kennel.

undefined
Så här såg SM-vinnaren Enya (Killer Queen) ut som valp. "Vi lärde känna båda hennes föräldrar som också var trygga hundar och mycket duktiga och framgångsrika tävlingshundar. Utan stödet från uppfödaren Sabina hade vi aldrig klarat av att komma så här långt inom hundkapplöpning med Enya" säger ägaren, Kristina Leksell.

Kristina och Lovisa Leksell framhåller att greyhounds också är perfekta familjehundar. 

– 99 procent av tiden är våra hundar familjehundar. Lika explosiva som de är på banan, lika lugna är de hemma. Många tror att greyhounds är nervösa och kräver extra mycket motion. Men de älskar att ligga på soffan och softa när vi är inomhus. De är också väldigt självständiga, snälla och kloka, tycker Lovisa Leksell.

Jagar trasa på vajer

Greyhound och whippets är de två kapplöpningsraserna i Sverige. Sammanlagt finns ca 425 licensierade hundar. Intresset för att träna sin hund på banor har ökat. Banorna är därför ibland öppna även för andra hundraser, då hundarna kan springa en och en.

Det finns två olika greyhound, en variant för utställning och en för kapplöpning.

Under loppen ställs de sex hundarna i startboxar. När boxarna öppnas jagar hundarna efter en trasa av exempelvis plastremsor som körs runt på en vajer.

Läs mer: shcf.se

Karta: Kennel Greycraft
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!