Sigtunabor tar initiativ för att möta klimathotet

En grupp Sigtunabor har kommit med omfattande förslag för att göra kommunen bättre på att möta klimathotet. Nyckeln är att engagera medborgarna, menar gruppen.

Gustaf Delin och Björn Lindbergsson, två av dem som står bakom ett medborgarförslag om att kommunen ska arbeta mer med klimat- och miljöfrågor.

Gustaf Delin och Björn Lindbergsson, två av dem som står bakom ett medborgarförslag om att kommunen ska arbeta mer med klimat- och miljöfrågor.

Foto: Anna Orring

Sigtuna2007-11-19 00:01
Ett medborgarförslag som lämnas in till kommunen brukar vara på ett par meningar, en halv sida. Men det som en samling Sigtunabor i höstas överlämnade till kommunfullmäktige är ett tiosidigt dokument med bilagor och delförslag. Så är inte heller ämnet litet, det handlar om hur kommunen på en lokal nivå ska arbeta med frågor som klimathotet, den globala uppvärmningen och om beroendet av fossila bränslen.

Gustaf Delin och Björn Lindbergson är två av avsändarna. Där finns ett par kvinnor, men bakgrunden är en samtalsgrupp inom Rotary i Sigtuna, Gustaf Delin använder begreppet "gråhårsmän". Samtalen handlade om livsåskådning, men fördes sedan in på miljöproblem. Och något hände med deltagarna i gruppen.
­- Vi fick på gamla dar insikt i att vår värld inte ser ut så som det målats upp för oss. Vi tror att vi i den här civilisationen inte följer naturlagarna. Genom att fördärva skapelsen - jag vill använda ett annat ord, det låter så religiöst ­- de livsuppehållande systemen så arbetar vi på vår egen undergång. Alla åtgärder i dag går ut på att vi sågar lite långsammare bara, säger Gustaf Delin.

Deras plan för hur Sigtuna kommun bör tackla frågorna består av tre delar:
Att inrätta en kommunal klimatkommission.
Att hålla medborgarmöten för att diskutera klimathotet.
Att dra i gång ett projekt ("Handla klokare") för att invånarna ska kunna konsumera och agera miljövänligt.
- Vi konsumenter har inte verktyg att ta riktiga beslut, vi är hänvisade till marknaden. Det finns pris per kilo, men det skulle också finnas ett mått för koldioxidbelastningen för varje vara, säger Björn Lindbergson.
- Sigtuna är en ekokommun, men vad innebär det egentligen i handling? Man måste ta fram en ordentlig klimatstrategi. Varje kommun borde gå ut på det sättet, säger han.

I början skickade samtalsgruppen brev till regeringen där man påpekade vårt felaktiga sätt att hantera planetens resurser. Svaren från miljödepartementet var i bästa fall överseende välmenande.
- Vi försökte nå toppen men ser att vi inte når fram. Alternativet då är att mobilisera medborgarna. Är vi många som tycker likadant kan vi göra något. Det naturliga är att vi försöker nå fram i vår hemkommun, säger Björn Lindbergson.
Gruppen bakom medborgarförslaget kommer från olika yrkesbakgrunder. Där finns Gunnar Weman som var ärkebiskop. Gustaf Delin är företagskonsult i framtidsfrågor, Björn Lindbergson är ingenjör. De liknar inte vanliga miljöaktivister, men blev kallade miljöfundamentalister när de i en inlaga till den statliga Oljekommissionen ifrågasatte satsningar på etanol.

Den funna insikten har påverkat deras egna liv, även om förändringen inte är genomförd på alla områden.
- Jag fasar ut oljan till mitt hus. Jag kör huset på ved, 20 kubikmeter som jag hugger varje sommar, och kompletterar med bergvärme. Jag försöker köpa Kravmärkta varor. Jag åker bil, men jag gör i alla fall någonting, många gör ingenting, säger Gustaf Delin.
- Jag gillar inte att konsumera, jag reparera gamla grejer i stället. I övrigt finns mycket jag skulle kunna ändra, säger Björn Lindbergson.
Samtalsdagar på Sigtunastiftelsen
Samtalsgruppen i Sigtuna kallar sig för Exergigruppen. Exergibegreppet står för den solenergi som via fotosyntesen bildar naturresurserna. De senaste åren har gruppen hållit i ett antal samtalsdagar, seminarier och ett sommaruniversitet på Sigtunastiftelsen.
I dag, måndag, hålls ett heldagsmöte om en "naturlagsbaserad valuta i stället frö det som räknas i dollar eller kronor". Torbjörn Rydberg och Kåre Olsson är två inbjudna föreläsare.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om