Sigtuna kommun stäms för etnisk diskriminering
Lärarförbundet stämmer Sigtuna kommun i Arbetsdomstolen, för brott mot lagen om etnisk diskriminering i arbetslivet. Enligt Lärarförbundet har kommunen förbisett en arbetssökande med utländsk bakgrund. Trots att mannen hade bättre meriter än den som fick jobbet kallades han inte ens till intervju.
Hans 19 år som gymnastiklärare i hemlandet räknas inte in i stämningsansökan eftersom de inte finns dokumenterade.
Även utan att räkna in hemlandets arbetserfarenhet, anser Lärarförbundet att mannen var den mest meriterad av alla sökande. Ändå kallades han inte till intervju och skolledningen tog inte heller några referenser på honom.
- Vi anser att det här är ett mycket intressant, principiellt ärende att ta upp. Vi skulle inte gå vidare med det annars. Det här är ett "rent" ärende. Ord står inte mot ord som i de flesta andra diskrimineringsfall vi hanterar, säger förbundsjurist Carl Falck på Lärarförbundet.
Vill inte uttala sig
Skolchef Hans Åhnberg på Sigtuna kommun vill i dagsläget inte uttala sig om hur det hela gått till och om orsakerna till att mannen aldrig kom i fråga för tjänsten.
— Under den arbetsrättsliga processen uttalar vi oss inte om några detaljer, säger han.
I brevväxlingen med Lärarförbundet anser Sigtuna Kommun inte att skolledningen har gjort sig skyldig till någon etnisk diskriminering.
Men Carl Falck menar att det handlar om diskriminering, oavsett vad Sigtuna kommun anger som förklaring till förbiseendet av mannen.
— Han borde ha kallats till intervju. Eftersom de inte ens pratat med honom är det enbart hans arbetslivserfarenhet och meriter som fäller avgörandet. Man kan inte heller hänvisa till hans ålder, och säga att de ville anställa en yngre person, eftersom det inte stod något om sådana kriterier i platsannonsen, säger Carl Falck.
Svårt att bevisa
Enligt Lärarförbundet, har kommunen gjort sig skyldig till brott mot 8 paragrafen lagen mot åtgärder mot diskriminering i arbetslivet på grund av etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning.
Arbetsdomstolen tar upp ett fåtal sådana fall per år. De flesta ärenden avgörs till arbetsgivarens fördel eftersom diskrimineringen ofta är svår att bevisa.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!