Från och med i höst kommer den nya organisationen att utformas i grundskolorna. Syftet är att förbättra undervisningen för barn som behöver särskilt stöd, samtidigt som fler ska slippa att åka till en resursskola långt ifrån hemmet.
– Samtliga våra skolor ska kunna välkomna alla barn och vara rustade både kompetensmässigt och resursmässigt, säger Ingela Hamlin, förvaltningschef på barn- och ungdomsförvaltningen.
I dag pendlar Sigtunaelever till resursskolor i exempelvis Täby.
Tar ni hem alla elever nu?
– Nej, de som vill gå kvar får naturligtvis fortsätta med det. Men vår ambition och förhoppning är att detta behov ska minska när vi nu inför vår nya modell för tillgänglig och likvärdig utbildning, säger Pernilla Bergqvist (L), ordförande i barn- och ungdomsnämnden.
Inför omorganisationen har kommunen gjort en utredning där forskning, skollag och barnkonventionen har plockats in. Den nya modellen bygger på tre nivåer av särskilt stöd: Tillgänglig utbildning för alla, lokala flexgrupper med specialutbildad personal och två kommungemensamma resursenheter. På de två resursenheterna kommer personalen att ha hög kompetens när det gäller barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar som exempelvis adhd eller autism.
– I centrum står att alla elever ska klara utbildningsmålen och nå sin fulla potential. Jag är väldigt glad och stolt över det engagemang som jag ser i den här frågan, säger Pernilla Bergqvist.
Alla pedagoger och rektorer ska få mer kunskap om hur olika behov hos eleverna ska kunna mötas. Samtidigt bildas flexgrupperna, bland annat för att lärarna ska bli mindre ensamma i sitt arbete.
– Forskning säger att vi stöttar alla barn bäst genom att skapa förutsättningar i den ordinarie undervisningen. Vi vill att så många som möjligt ska kunna gå i en skola nära hemmet, tillsammans med kamrater i sitt område, säger Ingela Hamlin.
Pernilla Bergqvist poängterar att modellen kommer att gynna alla kommunens elever.
– Det blir en tydligare struktur med trygga, stabila och goda lärmiljöer. Speciellt viktig är modellen för barn med behov av särskilt stöd. Vi har även gjort en första utredning kring en kommunal resursskola och vi kommer fortsätta undersöka frågan. En statlig utredning kring kommunala resursskolor är på gång och det är bra att läsa utredningen innan vi går vidare i det lokala arbetet, säger Pernilla Bergqvist.