Vid två tillfällen under det senaste året har funktionshindrade personer fått avslag på sin asylansökan därefter fått skjuts av Migrationsverket från ett asylboende och släppts av utanför kommunhuset i Märsta. Detta för att de inte frivilligt valt att börja återvända till sina hemländer utan hoppats på fortsatt stöd från kommunen.
Det här har fått Sigtunas politiker att gå i taket. Enligt kommunen borde personerna även fortsättningsvis vara Migrationsverkets ansvar. Kommunen menar att Migrationsverkets agerande är olagligt något som man också har påtalat för myndigheten. Men när Migrationsverket står kvar vid sin inställning, väljer kommunen nu att gå till domstol.
”Detta är i grunden en principiell fråga. Ska Sigtunaborna tvingas bära kostnaderna för statens misslyckanden? Det handlar även om behandlingen av individerna och Migrationsverkets agerande. Är det rimligt att en myndighet riskerar en individs liv och hälsa på detta sätt och sätter en enskild kommun i ett sådant dilemma?”, säger Mattias Askerson (M), i ett pressmeddelande.
Kommunen begär att domstolen avgör om en myndighet kan tvinga en kommun att ta över ansvaret för en asylsökande och kräver närmre 900 000 kronor plus ränta i ersättning för de kostnader kommunen fått för att ta hand om personerna.
Migrationsverket vill återkomma om hur de ska svara specifikt när det gäller Sigtunas stämning, men deras presstjänst meddelar att myndigheten i liknande ärenden tidigare svarat att deras ansvar för utländska medborgare enligt lagen upphör i och med att personerna fått ett beslut om avslag. Det är, efter ett avslag, upp till den enskilde vart den tar vägen, menar myndigheten, som hänvisar till socialtjänstlagen där det står att alla som visas i en kommun har rätt att ansöka om bistånd och få sin sak prövad. Däremot finns det inte någon skyldighet för en kommun att ge bistånd till någon som fått avslag på asylansökan och håller sig undan för att undgå avvisning eller utvisning. Kommunen kan i de fallen kan ge bistånd om den önskar.
Olle Lundin, professor i offentlig rätt vid Uppsala universitet, säger att det är ganska ovanligt att en kommun drar en statlig myndighet inför rätta. Och han ger kommunen små chanser att vinna tvisten.
– Kommunen har det grundläggande ansvaret för de människor som befinner sig i kommunen, säger han.