Seniorer vill ha fler mötesplatser

De allra flesta som är över 60 år i Sigtuna kommun känner sig trygga i sitt bostadsområde. Däremot är det många som vill ha fler mötesplatser för äldre. Det är några av resultaten som kom fram när Sigtuna kommun gjorde en omfattande enkät bland kommunens seniorer.

Sigtuna2008-05-07 19:37
98 procent av alla som svarade kände sig trygga i sitt bostadsområde.
- Ibland finns myter om äldre, bland folk som tror sig veta hur det är. Man hör att äldre är rädda för att gå ut. Därför är det en ganska otrolig siffra att så många känner sig trygga i sitt område, säger Anders Johansson (s), kommunalråd i Sigtuna.
Något sämre är resultatet i frågor om man känner sig ekonomiskt trygg inför framtiden (tolv procent var oroliga), eller trygg med att man kommer att få vård eller hjälp om man behöver - där sa 19 procent nej.
- Det är inget riktigt bra resultat, att en femtedel inte känner sig trygga att de ska få hjälp. Vi måste fundera över vad det innebär, säger Anders Johansson.

Enkäten skickades ut till drygt 7 800 personer i Sigtuna kommun, vilket motsvarar hela gruppen som är födda 1948 eller tidigare. Av dem svarade nära hälften, drygt 3 600. De fick en vecka på sig att svara på ett 30-tal frågor. Alla svar ska analyseras närmare av kommunen, och i slutet av augusti kommer en mer detaljerad rapport.
Anders Johansson och Gun Eriksson (s), ordförande i demokratinämnden samt i äldre- och omsorgsnämnden, gick på onsdagen ut med mer översiktliga resultat. Deras huvudintryck är att kommunens äldre är nöjda med mycket av det som finns och görs i kommunen.

Som hemtjänsten. De allra flesta, 96 procent, klarar sig utan hemtjänst, men av dem som har det är 92 procent nöjda.
- Det är ganska entydigt och känns väldigt positivt. Vi frågade också efter vad kommunen ska prioritera i hemtjänsten. Det man har i topp är kontinuitet, att samma personer kommer tillbaka. Det är bra att veta när vi planerar, att det är så viktigt att eftersträva, säger Gun Eriksson.
Utbudet av föreningar, fritidsaktiviteter och närhet till natur och grönområden är gott, enligt enkäten. Teater, konserter, opera och dansföreställningar värderas högt, och den mest populära friskvårdsaktiviteten är promenader.

Däremot tycker en tredjedel att det finns för snålt med mötesplatser för äldre.
- Det finns träffpunkter i Märsta, Valsta och Sigtuna, men de är inte öppna varje dag. Det skulle också behövas i fler kommundelar. De drivs ju av ideella krafter, och vi måste ha en dialog om hur man kan utöka träffpunkterna, säger Gun Eriksson.
Resultatet av enkäten ska användas i kommunens planering inom olika områden.
- Vi gör inte det här för att få veta att allt är bra. Det finns mycket synpunkter som är viktiga att ta med sig i planeringsarbetet, säger Anders Johansson.
Enkäter om Märsta och Sigtuna senare i år
Senare i år ska två rådslag hållas som handlar om tätorterna Märsta och Sigtuna. Också de ska ha form av enkäter, och skickas ut till alla över 16 som bor på respektive ort. Det är inte bestämt om rådslagen hålls före eller efter sommaren.
Sigtuna kommun har genomfört elva (med seniorenkäten) rådslag de senaste tre åren. Rådslag har fungerat som ett samlingsnamn för både beslutande omröstningar i stadsbyggnadsfrågor och stadsmiljöfrågor och mer breda enkäter.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om