Schengen tär på tålamodet
Gränskontrollen på Arlanda har fungerat dåligt under det första året sedan Sverige gick med i Schengen. Tusentals resenärer från tredje land har släppts igenom utan passkontroll samtidigt som Schengenmedborgare tvingats visa sina pass.
Leif Öhman, chef för gränskontrollen på Arlanda, tycker att man nu kommit över problemen från inledningsfasen.
Foto:
Säkerhetsbristerna sedan Sverige gick med i Schengen den 25 mars förra året har tärt på både passkontrollanternas och resenärernas tålamod.
Vid upprepade tillfällen har det landat plan där passagerarna har slussats till fel gate. Samtidigt har resenärer från Schengenländer som egentligen inte ska behöva visa pass fått göra det och köa vid passkontrollen.
Det datasystem som kostat 15 miljoner kronor att installera och som ska se till att rätt dörrar öppnas och stängs när planen landar har inte fungerat som det ska. En kombination av tekniskt strul och den mänsliga faktorn uppges vara orsaken.
Kontroll tar lång tid
Dataregistret SIS, det internationella spanings- och efterlysningsregister inom Schengensamarbetet, har inte heller fungerat fullt ut.
Passkontrollanterna har dagligen stora problem med att datorerna "hänger sig", går trögt eller helt brakar samman.
— Det innebär att en kontroll i SIS tar väldigt lång tid. En passkontroll ska bara ta 90 sekunder, resenärerna får vänta längre än så, säger Leif Öhman.
När en dator inte fungerar, flyttas passkontrollen över till en annan passbur. Men ofta är datorfelen så stora att många resenärer måste släppas igenom utan att någon kontroll görs.
— Vi har haft tekniker från Rikspolisstyrelsen här men de kan inte hitta felet, säger Leif Öhman.
Huvudsyftet med SIS är att utestänga oönskade främlingar och öka samarbetet mot den internationella brottsligheten, exempelvis knarksmuggling, terrorism, illegal invandring och organiserad kriminalitet.
Fler brottslingar gripna
I SIS får varje medlemsland föra in uppgifter om personer, fordon eller föremål som är efterlysta, förvunna eller eftersökta. I SIS finns också en spärrlista. Där kan medlemsländerna registrera personer som de inte vill ska få resa in i Schengenområdet. En orsak till registreringen kan vara att personen begått grova brott. En annan kan vara att personen av- eller utvisats med förbud att resa in igen under en viss tid.
På Arlanda har man under året fått sammanlagt 282 träffar i SIS. Majoriteten av träffarna handlar om uppgifter om stulna pass och resedokument. Sex grova brottslingar har också gripits och utlämnats. Vid samtliga gränskontroller i Sverige har det gjorts 1 082 träffar i SIS och 40 grova brottslingar kunde gripas och utlämnas under år 2001. Det är tre gånger fler än året innan.
— SIS-registret fungerar bra. Det har lett till att fler brottslingar har kunnat utlämnas och vi är glada över den utdelningen, säger Per-Uno Johansson vid Rikskriminalpolisens nationella sambandskontor.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!