Schakt grävdes utan tillstånd i Sigtunajord
Schakt grävdes utan tillstånd upp i Sigtunas kulturlager i stadskärnan. I jordhögar hittades ett ornamenterat föremål som bedöms vara tusen år gammalt.
I jordhögarna bredvid hittade museichefen Sten Tesch rester från Sigtunas historia, som djurben och keramikskärvor, men också vad man kallar ett "praktfynd".
- Det är ett mycket elegant utformad sak av älghorn, berättar Sten Tesch.
Han bedömer att föremålet är från 1000 eller 1100-talet. En gissning är det är en del av ett skäkte.
- Det ett hugskott. Föremålet är lite gåtfullt.
För att sätta spaden i jorden i Sigtunas stadskärna måste man ha tillstånd från länsstyrelsen. Här finns starka kulturmiljöintressen att ta hänsyn till. Hela stadslagret i Sigtunas stadskärna är förklarat som fornminne. Det ställer höga krav på kommun, markägare och privatpersoner.
Barbro Widbäck är antikvarie på länsstyrelsen.
- Det här är ett brott mot kulturminneslagen. Ansökan om tillstånd måste sökas hos oss. Fastighetsägaren hade fått tillstånd i det här fallet med kravet att någon från museet skulle vara närvarande.
Vad får man göra utan tillstånd?
- Om normalt trädgårdsarbete säger vi i regel inget. Men lagen säger att tillstånd ska finnas vid markingrepp, säger Barbro Widbäck.
Enligt Sten Tesch är kunskap om reglerna för Sigtunajorden på sina håll bristfällig.
- Det finns en myt att man får gräva ett antal centimeter ned från markytan. Det är också vanligt att man tror att "här har det grävts förut".
I det akutella fallet vet museet inte ännu om det handlar om intakta kulturlager som blivit förstörda, eller om det var jord som sedan tidigare var omrörd. Man väntar på klartecken från länsstyrelsen för att få undersöka schakten.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!