SAS flygtekniker larmar om dåligt smittskydd

Flera personer i SAS hangar på Arlanda har insjuknat i covid-19, något som skapar stor oro hos personalen.

Flygteknikerna vill inte längre trängas i matrummet på grund av smittrisken. SAS hävdar att de kontinuerligt har sett över lokalerna ur smittskyddshänseende.

Flygteknikerna vill inte längre trängas i matrummet på grund av smittrisken. SAS hävdar att de kontinuerligt har sett över lokalerna ur smittskyddshänseende.

Foto: Johan Nilsson / TT

Sigtuna2021-01-25 08:00

Flygteknikerna som är anställda av SAS Maintenance production, larmar om att deras arbetsgivare inte följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer. 13 januari skickade därför fackförbundet Svensk flygteknikerförening (SFF) in en begäran till Arbetsmiljöverket om ett ingripande.

I anmälan står att arbetsgivaren inte vidtar åtgärder för att flygteknikerna ska kunna hålla avstånd till varandra i personalutrymmena på arbetsplatsen. Personalen använder också samma arbetsutrustning, utan rengöring efter varje användare.

På grund av pandemin har alla som tidigare bara arbetade natt blivit överförda till dagpass, vilket har resulterat i att det nu är många fler i lokalerna än tidigare. Före pandemin var de maximalt 17 personer, nu är de 40 varje dag.

Exempelvis är matrummet inte dimensionerat för 40 personer, enligt anmälan.

”Det uppstår trängsel trots skyltar. Risken för coronasmitta är uppenbar och risken är mycket stor att hela personalstyrkan blir utslagen eftersom varje medarbetare träffar alla andra skift.” står det i skrivelsen till Arbetsmiljöverket.

Personalen och facket hävdar att de har föreslagit hur arbetsgivaren kan göra för att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer om social distansering.

”Trots vår uppmaning att dirigera personalen till alternativa rum för matrast och att följa FHM:s direktiv så har inga åtgärder vidtagits för att personalen ska kunna hålla social distansering och känna sig trygg” skriver skyddsombudet som vill att det nu skapas en tryggare arbetsmiljö för personalen.

SAS svarar att deras passagerares och medarbetares säkerhet alltid prioriteras högst.

"Ända sedan pandemins början har SAS vidtagit åtgärder för att minimera risken för smittspridning såväl ombord våra flygplan som på marken. Vi kommenterar inte ett pågående arbetsmiljöärende, men generellt gäller att vi alltid följer gällande lagstiftning, föreskrifter och rekommendationer, från Folkhälsomyndigheten och andra myndigheter" skriver SAS kommunikationsavdelning i ett svar till UNT.

De anser att SAS har en bra dialog med såväl skyddsombud som myndigheter.

"SAS har kontinuerligt under pandemins gång sett över alla lokaler och gjort nödvändiga anpassningar, så även i den 9 000 kvadratmeter stora hangaren på Arlanda." står det i svaret från flygbolaget.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!