Sallad kan ha orsakat magsjukan på Ekillaskolan

Upphovet till magsjukan på Ekillaskolan i Märsta söks bland annat på salladsbordet. På fredagen höll skolan stängd, men köket fortsatte laga mat till de 18 skolor och omsorgsinrättningar som man har dagliga leveranser till.

Foto: Anna Orring

Sigtuna2007-10-12 14:59
Sedan i onsdags har 26 anställda på skolan insjuknat. Kräkningar, diarré och feber är symtomen. Efter något dygn är det värsta över. Hur många elever som har blivit sjuka är inte helt klart. På torsdagen var ett 50-tal borta från skolan.
- Vi har inte ringt till alla än, men vi ska göra det. Men vi har ingen indikation på att barnen blivit sjuka i någon större utsträckning, säger Olle Sillfors, miljö- och hälsoskyddsinspektör.
Av det skälet tror han inte att magsjukan beror på ett calicivirus, det vill säga vinterkräksjukan. Då skulle fler elever ha drabbats.

Ekillaskolans kök lagar varje dag 2 500 portioner mat. Bland mottagarna finns flera grundskolor i Märsta och i Rosersberg, samt gruppboenden och dagliga omsorgsverksamheter.
Men magsjukan har inte spridit sig utanför Ekillaskolan, och efter bedömning av miljö- och hälsoskyddskontoret har köket hållits öppet. Ingen sallad eller kall mat har dock gått i väg.
Nio olika prover har tagits på sådant som serverades i måndags och tisdags: leverbiff, raggmunk och delar av utbudet på salladsbordet.
- Vi tror mest på att det har varit något från salladsbordet. Där finns en del röror med bönor och haricots verts och rödkålssallad. Det här äter ofta inte barnen, utan mer de vuxna, säger Olle Sillfors.

Ekillaskolan är en högstadieskola med 580 elever och 65 anställda. Att stänga en skola på grund av sjukdom är en ovanlig åtgärd. I Sigtuna kommun stängdes för ett par år sedan Skepptuna skola när en stor del av barnen och de anställda blev sjuka. Då var orsaken vinterkräksjuka.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om