Fabriken beställde ekologiska och svenska ärtproteinpulver med en prislapp på 55 kronor per kilo. Men istället för ekologiska och svenska ärtor kom säckar fyllda med utländskt ärtprotein.
Några månader senare anlitade företaget en konsult som genomförde en livsmedelskontroll. Denne upptäckte att säckarna med ärtor saknade ekologiskt ursprung. Därför larmade inspektören Livsmedelsverket.
Fabriken stoppade då försäljningen av sin mat, återkallade sina produkter från marknaden och sålde resten som icke-ekologiskt till en bråkdel av priset.
Leverantören från Arlandastad hävdade att ärtorna var svenskodlade men processade i Holland.
Linköpings tingsrätt ansåg att avtalet om ekologiska ärtor hade brutits. Fabriken fick prisavdrag på cirka 87 000 kronor, skadestånd på nästan 300 000 kronor samt 49 procent av rättegångskostnader betalda av leverantören i Arlandastad.
Charlotte Bladh André, vd för branschorganisationen Organic Sweden, säger att livsmedelsbluffar är sällsynt i den svenska matbranschen, och att förtroendet för ekologisk märkning har byggts upp under flera decennier.
– Även om det är sällsynt med felaktigheter, är det oundvikligt att mänskliga misstag inträffar då och då, precis som i alla sektorer där människor är inblandade. Och om det gäller fusk är det såklart viktigt att avslöjas. Den som inte följer reglerna undergräver förtroendet för märkningar, säger hon.