Genom planerade mutor misstänks de sex personerna ha ingått i en av de största korruptionshärvorna inom svensk statlig förvaltning i nutid. Mutorna och förmånerna har enligt åtalet uppgått till ett värde av cirka 3,7 miljoner kronor.
Den huvudmisstänkte tidigare fastighets- och förvaltningsområdeschefen misstänks för att ha fifflat med fakturor och underleverantörer. Statens fastighetsverk har enligt åtalet betalat jobb och renoveringar som inte utförts på fastigheter som ägs av staten. I stället har entreprenörerna som anlitats av verket bland annat arbetat med att bygga om chefens två privata fritidshus i den finländska skärgården och i Älmsta vid Roslagskusten.
Utöver att ha fifflat med fakturor så misstänks förvaltningschefen för att ha tillskansat sig en matta från Rosersbergs slott.
”En matta tillverkad av Märta Måås Fjätterström AB och värd cirka 130 000 kronor har XX under oktober till jultid 2015 haft … i sin dåvarande bostad på Rosersbergs slott”, skriver vice chefsåklagare Martin Bresman i åtalet.
Därefter försvann mattan och den kom aldrig tillbaka till Rosersbergs slott.
I förhör har chefen uppgett att han köpte mattan på en loppmarknad och att han julen 2015 kastade den på en kretsloppsstation. Men slottsarkitekten som sett mattan på bilder från chefens bostad, intygar att det är samma matta som på 1960-talet köptes in för att ligga i Rosersbergs slotts Junoflygel.
Övriga som nu åtalas är tre entreprenörer, förvaltningschefens assistent och tekniska förvaltare samt Statens fastighetsverks tidigare generaldirektör.
Ett av de inblandade byggbolagen har sitt säte i grannkommunen Upplands Väsby. Här har förvaltningschefens assistent enligt åtalet fått sina barns bostadsrätt renoverad gratis. Värdet på renoveringen uppskattas till 40 000 kronor. Assistenten misstänks därför för grovt tagande av muta.
Slutligen är verkets tidigare generaldirektör åtalad. I hans fall handlar åtalspunkten om tjänstefel.
Bakgrunden är att han först i maj 2016 meddelade verkets styrelse om misstankarna mot förvaltningschefen, trots att han redan i december 2014 genom anställda fick reda på vad som skett. Den huvudmisstänkte chefen sa upp sig 2015 efter ett samtal med generaldirektören.
Den omfattande rättegången är planerad att pågå i hela 23 dagar och kommer att avslutas i slutet av november.