Nemam Ghafouri sågs som en stor hjälte i Kurdistan och Syrien. Hon var även ödmjuk och otroligt hjälpsam som vän, säger flera som kände henne.
Det var på långfredagen som Nemam Ghafouri tog sina sista andetag sjuk i covid-19. Hon blev smittad när hon arbetade för Joint help for Kurdistan och transporterades till Sverige för vård, men hennes liv gick inte att rädda.
Här i Sverige fick hon under senare år en del uppmärksamhet i medierna. För övrigt kämpade hon mycket i motvind och kallade sig själv för den tiggande läkaren, eftersom hon som stafettläkare ofta bad exempelvis nya kolleger om stöd till hjälpinsatserna åt IS-överlevare. Oavsett ursprung så hjälpte hon tusentals personer, bland andra kvinnor som kidnappats av IS, våldtagits och skilts från sina barn.
Men hennes kändisskap i Sverige är inget mot det goda rykte hon har i sitt hemland.
– Det är faktiskt ingen överdrift att kalla henne för en ny Moder Teresa. Hon var verkligen rätt person för uppdraget, med rätt profession och med hjärtat på rätt ställe, säger doktor Serdar Budac.
Han är tidigare kollega till henne och ledamot i Kurdiska läkarsällskapets styrelse i Sverige, där även Nemam Ghafouri var invald.
– Det som var speciellt med henne var att hon var så glad och positiv. Hon förmedlade framtidstro och hopp, vilket betydde väldigt mycket för dem hon mötte.
Även Karolina Windefalk, ordförande för Miljöpartiet i Sigtuna, imponerades av Ghafouri.
– Det är oerhört tragiskt att hon har lämnat oss. Både hennes person och hennes gärning var enastående! Hon var väldigt klok.
2019 fick Nemam Miljöpartiets diplom för ”insatser i mänsklighetens tjänst”.
– Hon bedrev också ett viktigt arbete mot hedersvåld. För det blev hon dödshotad, men det stoppade henne inte. Doktor Ghafouri ömmade också för folkbildning och hade planer på att starta en folkhögskola.
Nemam Ghafouri flydde på 1980-talet undan Saddam Hussein. Hon tog examen vid Umeå universitet 2002 och blev hjärtkirurg. Hon jobbade under några år som volontär i Indien och Afrika.
2014 tog IS över regioner i Kurdistan.
– Vi åkte ner för att hjälpa vårt folk. Nemam Ghafouri stannade kvar och byggde upp kliniken Joint help for Kurdistan. Hon fortsatte sedan att varva arbete i Sverige med att arbeta som volontär där, säger Serdar Budac.
Hur går det med kliniken nu?
– Det är ett team som fortsätter driva den.
Här i Sverige efterlämnar Nemam Ghafouri sin mamma och flera syskon.