Stora gatan i Sigtuna är Sveriges äldsta bevarade affärsgata. Den har samma sträckning som den hade för tusen år sedan. Där finns små butiker som har både lokalinvånare och turister som besökare. På senare år märks dock konkurrensen från större köpcentrum, och framför allt näthandeln.
Sigtuna hälsokosts ägare Barbro Borud berättar att näthandelns framväxt märktes tydligast i början av 2000-talet. Tidigare kombinerade hälsobutiken nämligen med en musikaffär där en del musikinstrument och notböcker såldes.
– När omsättningen för musikdelen sjönk var det dags att sluta med den servicen. Arbetsbelastningen minskade och det var skönt. En period sålde vi mobiltelefoner med stora knappar och tydlig display. Vi riktade oss mot "fullvuxna". Men med tiden kunde vi inte matcha priserna med näthandeln, säger Barbro Borud.
Anpassning är ett ledord, säger Barbro Borud vars butik firar 25 år i år.
– Näthandeln är numera en naturlig del av handeln i nästan alla branscher. Däremot har vi lagt märke till att nya ansikten dykt upp under den senaste tiden. Några kunder har till och med nämnt att de vill stötta fysiska butiker på gatan.
Vissa saker påverkas inte heller av näthandeln.
– Exempelvis har vi sålt armbandsur och väckarklockor, saker som kunderna gärna vill känna på och undersöka innan de slår till. Vi byter också batterier i klockor, bilnycklar, glukosmätare med mera som är svårt att göra över nätet.
Coronapandemin är ett problem, men som många nu har anpassat sig till.
– Människor i riskgrupper väljer antingen hemleverans eller ringer på klockan vi placerat på utsidan av butiken, då hjälper vi dem ute på gatan.
En annan butik som har funnits och kämpat länge är Sigtuna optik. De har påverkats på det sätt att färre planerar sina inköp, framför allt synundersökningar, och många kunder har blivit mer spontana, enligt Jessica Rönnlund, butiksansvarig. En ljusglimt i pandemin är att de har fått nya kunder.
– Det tolkar vi som att många som jobbar hemifrån gör sina ärenden i Sigtuna istället för i anslutning till jobbet. Vi märker också att många vill stötta den lokala handeln och får upp ögonen för vikten av det. Det tackar vi ödmjukast för, säger Jessica Rönnlund.
Den stora konkurrensen med näthandeln handlar främst om linser och solglasögon.
– Vår största produkt är såklart glasögon och där har näthandeln bara lyckats ta cirka fem procent. Det finns än så länge ingen digital funktion som slår det mänskliga bemötandet i det avseendet. Det är en produkt som folk vill prova och många uppskattar att få hjälp att hitta rätt modell, det är vi proffs på.
Hur kommer det sig att linser är konkurrensutsatt?
– Linser är en produkt som är lättare än glasögon att köpa på nätet där det inte finns lika många val och det påverkar inte ditt utseende. Däremot är det alltid viktigt att göra regelbundna kontroller av ögonen som linsbärare för att se att ögonen mår bra och inte tar skada av långvarigt linsbärande. Vi har som sagt valt att möta konkurrensen på nätet med att matcha priserna med de största aktörerna på nätet. Dessutom finns det andra fördelar med att handla linser i butik och det är att vi erbjuder kunder rabatt på solglasögon och vi finns tillgängliga om det skulle bli några komplikationer.