Ruth Weldegiorgis bor i Uppsala och arbetar i Sigtuna. För snart två år sedan började hon på sin nuvarande arbetsplats, Restaurang Skog på hotell- och konferensanläggningen Sigtunahöjden.
– Först gick jag omvårdnadsprogrammet, men några år innan jag fyllde 30 så omskolade jag mig till kock. Det är något som jag verkligen inte har ångrat. Matintresset har alltid funnits där, ända sedan jag var liten och bodde på en gård i Eritrea, säger Ruth Weldegiorgis.
Tävlingen hon deltar i arrangeras av International Association of Conference Centers (IACC). Men själva tävlandet är egentligen inte så viktigt för Ruth som säger att hon mest ställer upp för att vara en förebild.
– Jag tvekade först till att ställa upp i tävlingen. Men branschen lider av brist på utbildad personal och speciellt kvinnliga kockar. Det har blivit bättre nu, men när jag började för snart 20 år sedan var det ganska svårt att ta sig in som kvinna. På Sigtunahöjden är vi nu fifty-fifty – hälften kvinnor och hälften män, säger Ruth Weldegiorgis.
Under den svenska finalen i somras fick de tio finalisterna (alla kockar på konferensanläggningar i Sverige) tillgång till ett bas-skafferi och en hemlig låda en kvart innan de skulle börja. De fick bara en halvtimme på sig att få ihop maten.
– Finalen hölls på Münchenbryggeriet i Stockholm. Vi fick fem råvaror i den hemliga lådan, varav vi skulle välja två. Jag valde linser och torsk och gjorde en hollandaisesås på brynt smör. Jag är van att laga hållbart så jag vispade hollandaisen med hela ägg för att jag inte ville kasta äggvitan. I vanliga fall använder man bara äggulan i den såsen.
I botten på tallriken hade hon en somrig sallad och den smörstekta torsken serverades med en ljummen potatissallad. Hon använde bland annat fänkålsblad som garnering för att ta vara på blasten. I rätten ingick dessutom vit sparris, linser, timjan och smörstekt havskräfta.
Ruths mat imponerade på juryn. Deras motivering löd: "Fin och vacker presentation, maximalt utnyttjande av tiden. Genomtänkt och finstämda smaker, väl tillagade huvudråvaror. Fyllig och god sås med bra syra, bra portionsmängd med en städad och bra arbetsmetod."
Är kock ett yrke för unga att satsa på?
– Ja, absolut! Kock är inte längre ett jobb som de som inte blev något får ta, utan statusen har höjts och branschen har förbättrats, säger Ruth Weldegiorgis som tillsammans med sina arbetskamrater på Sigtunahöjden till vardags försöker arbeta så klimatsmart som möjligt.
De tar till vara på det mesta på grönsakerna, syr fina arbetskläder av tyg som blir över, sopsorterar och köper närproducerade råvaror.
– Vi försöker exempelvis att ta vara på hela djuret när vi köper in kött och vi vill inte stå och laga något om vi inte vet hur djuret har mått under sin levnad eller var grönsakerna är odlade. Arbetssättet kräver mer kunskap. Det är därför det nu är ännu viktigare med utbildning i branschen.
Hon trivs väldigt bra med att jobba på Sigtunahöjden.
Vad är hemligheten bakom dina framgångar?
– Det viktigaste är mina jobbarkompisar i köksteamet och det stöd jag får från ledningen. Det här hade inte blivit möjligt utan dem. Att vara kock tycker jag också handlar om att vara lyhörd för vad gästen vill ha. Det bästa som finns är när gästerna tycker om det du gör. När de är nöjda och glada, då är det värt allt jobb du lagt ner på att laga maten!