Rösterna inifrån: 42 sidor vittnar om trakasserier

Lärare och elever vittnar om trakasserier och stök på Ekillaskolan. "Det finns en ökad råhet", berättar en lärare.

Elev i intervju med Skolinspektionen. Bilden är ett montage.

Elev i intervju med Skolinspektionen. Bilden är ett montage.

Foto: Maria Jansson

Sigtuna2022-11-13 17:00

I den 42 sidor långa rapporten med intervjuer som Skolinspektionen haft med elever, lärare och annan personal vid Ekillaskolan framgår att många upplever att det är vanligt med trakasserier men också med stök och bråk i korridorer och klassrum.

Lärare berättar att de ser kränkningar av elever i skolan "varje dag" men att de av tidsbrist bara hinner rapportera om de allvarligaste. 

En lärare säger att tryggheten generellt är "låg". "Det är inte tryggt och jag upplever att elever tänker samma. Jag har fått följa med elever till skåpen". En annan lärare säger att det kan variera från klass till klass.

undefined
Lärare i intervju med Skolinspektionen. Bilden är ett montage. Bilden är ett montage.

En tredje säger "Det finns elever med våldskapital som även lärare är rädda för".

"Det är mycket maktlekar, de står och sparkar på en kille i ring", berättar ytterligare en lärare.

Vid sidan av rapporten berättar en lärare direkt för UNT att situationen när det gäller tryggheten gradvis förvärrats, att antalet elever som är aggressiva och inte går på lektioner utan bara driver runt i korridoren, blivit fler.

– Det finns en ökad råhet. Man har gått hela vägen från möten och orosanmälningar till polisanmälningar och avstängningar. Men det händer inget. Det blir inga konsekvenser. Tidigare kunde man ringa föräldrarna, de tog barnen i örat och det hände saker.

undefined
Lärare i intervju med Skolinspektionen. Bilden är ett montage. Bilden är ett montage.

Den berättar att en lärare tidigare i höstas misshandlades av flera elever och skadades så illa att den fick söka vård. Men eleverna flyttas inte till andra skolor.

– Jag ser ingen ljusning. Det känns hopplöst. Det skrivs incidentrapporter men utan att man ser någon åtgärd.

I Skolinspektionens protokoll berättar flera elever om hur lärare säger till elever när det gör något fel, men att eleven ändå fortsätter utan att något händer.

Tjejer berättar även om sexuella trakasserier.

"Man kan bli rörd på och kallad saker", berättar en elev i 8:an. "Man blir tafsad på. Det har hänt flera".

undefined
Elev i intervju med Skolinspektionen. Bilden är ett montage.

När de får frågan "vart vänder man sig om det händer?", svarar eleverna "om man frågar personal kan de inget göra" och "om man hjälper någon drabbas man själv, därför gör man inte det."

Om studiero säger några elever att de flesta lektioner "fungerar bra eller helt ok, men sedan finns klasser där det inte fungerar". En elev i 8:an säger att "Det är kaos under 2-3 lektioner per dag".

En elev i 9:an berättar att det är svårt att koncentrera sig "60-50 procent" av tiden i klassen. En annan säger att "scheman, de byts hela tiden. Vi vet inte att de ändras."

undefined
Elev i intervju med Skolinspektionen. Bilden är ett montage.

Skolinspektionen frågar även om inställda lektioner, eftersom det återkommit i anmälningarna. Enligt ett par lärare ställs ungefär en lektion per dag in. "Det är konstant vikarier och inte många som kan hoppa in", säger en lärare.

Flera lärare berättar om elever som behöver stöd eller extra anpassningar i undervisningen, men inte får det. De berättar att många utredningar startats men sedan aldrig avslutats. Och att om det blir insatser, sker det först i 9:an. Trots att många elever exempelvis är svaga i engelska finns ingen stödundervisning i ämnet.

"Det är svårt att få specialstöd, den hjälp de fått på tidigare skola försvinner här", berättar en lärare. "Det var tydligt (i 7:an) att eleven skulle ha hjälp i matte men fick sedan vänta 2,5 år".

En anställd vid skolan säger, om behovet av extra stöd, att "många elever behöver det i alla teoretiska ämnen, även i de praktiska. I den bästa av världar skulle alla få det, men det finns inte riktigt utrymme för det".

Anmälningar

Under 2022 har Skolinspektionen fått in 9 anmälningar/uppgifter om Ekillaskolan.

Under 2021 och 2020 inkom inga anmälningar till Skolinspektionen om Ekillaskolan.

Under 2019 inkom 4 anmälningar.

Under 2018 inkom 3 anmälningar.

Under 2017 inkom 6 anmälningar.

Källa: Skolinspektionen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!