Claudia dansar för att uppmärksamma romsk kultur

Under fredagen fylldes Kulturlänken av romsk kultur och musik. En av dem som uppträdde var Claudia Tofteson, som hittade sin identitet genom den romska dansen.

Claudia Tofteson och Samira Borg var två av de som uppträdde på scenen under fredagen.

Claudia Tofteson och Samira Borg var två av de som uppträdde på scenen under fredagen.

Foto: Adam Wrafter

Sigtuna2021-10-22 17:08

När Claudia Tofteson intar golvet på kulturlänken i Märsta gör hon det med bestämda steg. Armarna rör sig i luften och klackskorna smäller i takt i dansgolvet. I högtalarna hörs musik. 

– Jag dansar en romsk dans som är rysk och polsk. Det är en livlig dans, säger hon.

Hon har dansat sedan hon var åtta år och kom i kontakt med den romska dansen via sina romska vänner och familj.

– Jag älskade det och kände en gemenskap.

Men det var inte självklart för henne att uttrycka sin identitet öppet. Under högstadiet och gymnasiet berättade hon inte om sin bakgrund.

undefined
Claudia Tofteson dansade flera ryska danser under fredagen.

Hon har inte heller berättat för sina arbetsgivare om sin bakgrund. När folk trots allt har fått reda på hennes bakgrund har hon bemötts av glåpord, men även folk som inte vetat vad det är för folkgrupp hon tillhör.

Claudias dansnummer på scenen i Biblioteket i Märsta är en del av den romska temaveckan som arrangerats under veckan. På plats har besökare kunnat höra romska sagor, läsa böcker på minoritetsspråket Romani och äta en traditionell romsk soppa. 

undefined
På fredagens sopplunch sjöng även sångerskan Samira Borg sånger på flera av de romska språken, däribland från den finska, Lovari och Khelderash grupperna inom den romska folkgruppen.

Under fredagen fylldes också Kulturlänken med romsk kultur och romska artister som bjöd på musik och dans från den romska kulturens traditioner och uttryck. Sigtuna kommun har nyligen blivit romsk läsambassad. Vilket innebär att biblioteken har utvecklat sin verksamhet kring minoriteten romer och i gengäld fått stöttning i att vidareutveckla denna verksamhet.

undefined
Isabelle Vernersson är bibliotekarie med fokus på program och kommunikation på Sigtuna kommuns bibliotek.

– Tanken är att visa och upplysa om romsk kultur. Men det är bra om romer berättar om detta själva, säger Isabelle Vernersson, som är bibliotekarie på Sigtuna kommuns bibliotek.

På fredagens sopplunch sjöng även sångerskan Samira Borg sånger på flera av de romska språken, däribland från de finska, Lovari och Khelderash-förgreningarna, inom den romska folkgruppen.

undefined
På fredagens sopplunch dök flera personer upp och deltog i evenemanget.

– Det är sånger som handlar om att prisa vår gud. Vi romer är ju väldigt kristna, säger Samira Borg.

Men under evenemanget lyftes även den mörka historien som romer varit med om i Sverige, då de diskriminerats genom lagar och förbud. Konferenciern Rafael Szoppe, som vanligtvis jobbar på Stockholm stad, berättade bland annat om hur romer förbjöds att bo i lägenhet i Sverige under en tid och därmed drevs på flykt. Men han pratade även om hur dansen blev ett ämne för glädje.

undefined
Konferenciern Rafael Szoppe som jobbar på Stockholm stad, var med och livestreamade evenemanget.

– Gruppens förtryck mynnar ut i musik, säger han.     

undefined
På fredagens sopplunch sjöng även sångerskan Samira Borg sånger på flera av de romska språken, däribland från den finska, Lovari och Khelderash grupperna inom den romska folkgruppen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!