Sedan invånarna i Sigtuna, Knivsta, Håbo och Upplands-Bro kommuner fick två fyrfackstunnor per hushåll har sopsorteringen tagit ny fart. Från mitten av oktober till och med december hade hela 300 ton mer sorterat avfall samlats in jämfört med tidigare år.
– Vi har haft vissa uppstartsproblem med hämtningen, men i det stora hela har det fungerat bra. De flesta är väldigt duktiga på att sortera och alltmer material återvinns, säger Winand Hendriks, avfallschef på Sigtuna vatten & renhållning.
Men flera användare undrar varför facken för papperskartonger och plast töms så sällan, vilket innebär att de ändå behöver ta bilen till närmaste återvinningsstation.
De UNT pratat med sorterar så bra att facket för restavfall nästan är tomt, medan facken för papper och plast fylls på i mycket snabbare takt. Samtidigt töms facken för plast och papper bara var fjärde vecka.
– Vi har valt att placera matavfall och restavfall i kärl 1 då det är viktigt att just dessa material hämtas varannan vecka. Därför hamnar pappers- och plastförpackningar i kärl 2 som töms var fjärde vecka. Vi har gett plats för 2 000 liter plastförpackningar och 1 800 liter pappersförpackningar årligen, vilket motsvarar ett normalt årsbehov. 70 kommuner har provat det här före oss och vi utgår från vad som fungerat hos dem, svarar Winand Hendriks.
Han tror att många faktorer gör att det blivit ovanligt mycket plast- och papperskartonger i soporna i år.
– Vi har haft black friday, jul och pandemin under de första månaderna med fyrfackskärlen. Och det blir mer förpackningar när många jobbar hemifrån. De kommuner som har haft systemet länge tycker inte att något ska ändras. Men vi håller förstås koll ifall vi behöver ändra något framöver, säger Winand Hendriks.
Hans tips är att vika ihop kartonger ordentligt och att fylla en påse med ihoptryckt mjukplast för att spara utrymme i tunnan.
Samtidigt tror han att marknaden kommer att ställa om sig.
– Jag tror att det blir färre plastförpackningar framöver. Det görs just nu många försök med nya material. Exempelvis testas förpackningar som görs av svamp. Dessa ska gå att lägga direkt i komposten.
Målet är att vi ska ta hem så få förpackningar som möjligt i framtiden.
– Men i dagsläget är det viktigaste att vi sorterar och återvinner våra förpackningar så att det blir nya kartonger och plastförpackningar, istället för att bränna dem.