Ridlärare om hästviruset: "Hästarna kan bli förlamade"

Först kom restriktionerna kring covid-19, nu ställer även ett hästvirus till problem för bland andra Sigtunas ridskolor.

Anna Edin ridlärare på Sigtunabygdens ryttarförening berättar om hur nedstängningen påverkar deras verksamhet. En häst som drabbas av viruset kan i värsta fall bli förlamad eller dö.

Anna Edin ridlärare på Sigtunabygdens ryttarförening berättar om hur nedstängningen påverkar deras verksamhet. En häst som drabbas av viruset kan i värsta fall bli förlamad eller dö.

Foto: Anders Lundgren/tt

Sigtuna2021-03-16 07:30

Sigtunabygdens ryttarförening vid Helgestabodarna är en av många ridskolor och föreningar som påverkas av restriktionerna kring det nya utbrottet i Europa av det dödliga hästviruset EHV-1.

– Ja, vi har för tillfället stängt vår anläggning helt för hästar utifrån, säger ridlärare Anna Edin.

Hon berättar att hela Ridsportsverige denna gång var mycket snabba och eniga om en nedstängning. Ridsportförbundet har infört ett nationellt tävlingsstopp under hela mars. För två år sedan, när det bland annat var ett stort utbrott i Åkersberga, var det mer tveksamheter och långa diskussioner om vad som var bäst att göra.

– Men den här gången var beredskapen högre och alla var snabbt överens om att det är bättre att stänga ner innan viruset hinner sprida sig i Sverige.

Nedstängningen innebär att Gothenburg horse show med två stora världscupfinaler och alla andra ryttartävlingar runtom i landet som skulle ha arrangerats i mars, är inställda eller framflyttade.

Hur påverkar det er?

– Vi kan varken åka iväg och tävla, träna eller bo ihop som vi brukar göra. Men det är bättre att alla gör det här ordentligt under en kort period istället för att det ska sprida sig i Sverige också.

Sigtunabygdens ryttarförening råder nu sina elever och andra som besöker stallet att inte besöka andra stall. Bakgrunden är att EHV-viruset är mycket smittsamt. Det smittar genom luften, på saker och via personer. Hela 50 meter rekommenderas som säkerhetsavstånd mellan hästar som är smittade och de som är friska.

De djur som blir smittade får bland annat förkylningssymtom och feber och kan drabbas av neurologiska symtom, i värsta fall blir hästen förlamad eller dör.

Det var i februari som ett större utbrott av virusets neurologiska form startade vid de internationella hopptävlingarna i Valencia, Spanien. Enligt Svenska ridsportförbundet är flera svenska hästar kvar i Valencia och en av dem har dött av sjukdomen. Fall av sjukdomen har upptäckts i Sverige, Belgien, Frankrike, Tyskland, Italien, Qatar och Schweiz.

Utöver hästviruset måste alla ridskolor, som andra föreningar, även följa restriktionerna kring covid-19.

– Fast det har inte inneburit några större problem för oss. Vi kan inte ha klubbhuset öppet och vi får inte vara för många i stallet samtidigt. Men själva ridningen är en säker sport och har snarare ökat, än minskat under pandemin, säger Anna Edin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!