Resan inställd - "Skolledningen bryter löfte"

En studieresa till Rom för eleverna på Samhällsprogrammet på Arlandagymnasiet i Märsta ställs in. Skolledningen bryter ett löfte menar de besvikna eleverna. Men gymnasiechefen hänvisar till ekonomiska skäl och att det nyligen införts inköps- och anställningsstopp.

Nazanin Asaid, Denise Tengerström, Sebastian Strand, Ümit Budak och David Armyr på samhällsprogrammet.

Nazanin Asaid, Denise Tengerström, Sebastian Strand, Ümit Budak och David Armyr på samhällsprogrammet.

Foto: Eva Nevelius

Sigtuna2008-11-25 08:57
På Arlandagymnasiets hemsida marknadsförs Samhällsprogrammet med inriktning samhälle som en "mycket uppskattad internationell profil". Det nämns också att det varje år genomförs en studieresa till någon av Europas städer i skolans regi.
Eleverna hävdar nu att löftet om resan i årskurs tre var något av det som lockade när de valde det aktuella programmet och skolan. När de för någon vecka sedan fick klart för sig att resan nu ställs in väckte det bestörtning.
- Jag känner mig väldigt ledsen och besviken. Min motivation att gå i skolan på det här programmet har försvunnit. Nu känns det som om en del av vår utbildning har gått till spillo, säger en av eleverna Ümit Budak.

Men gymnasiechef Anita Svensson menar att skolledningen inte haft något val.
- Vi har fått ett inköps- och anställningsstopp vid hela förvaltningen. Vi är naturligtvis hemskt ledsna att behöva göra det här men i dagsläget såg vi ingen annan möjlighet än att meddela eleverna att som vi ser det nu kommer resan att bli inställd, säger hon.

Känns inte det här som ett löftesbrott gentemot eleverna?
- Det känns hemskt tråkigt och jag är inte glad för det. Men den här resan ingår inte som en del i utbildningen. Det är inte någon kurs i någon timplan som vi måste genomföra, säger Anita Svensson.

Men ni marknadsför fortfarande den här möjligheten på er hemsida?
- Vi är lite mer försiktiga med att marknadsföra det här nu och jag har bland annat strukit det i det tryckta materialet. Men det är något av ett mellanläge just nu eftersom vi inte vet hur budgeten kommer att se ut för nästa år ännu, säger Anita Svensson.
Eleverna funderar nu på om det skulle vara möjligt att genomföra resan på något annat sätt.
Förberedelserna har pågått ända sedan årskurs två och både i geografi och historia har man läst på om Rom. Tanken var att en mängd studiebesök skulle ha skett under resan.
- Vi vill fortfarande åka eftersom vi har jobbat så mycket med förberedelserna och vi ska försöka se om det går att hitta sponsorer eller om vi kan betala en del av resan själva, men tidigare har vi fått höra att det strider mot kommunens policy, berättar Nazinin Asaid som även är aktiv i elevrådet.
Hon tycker att skolledningen kunde ha berättat hur det låg till i ett tidigare skede. Resan var tänkt att genomföras i april och nu är det knappt om tid.
- Hade vi fått det här beskedet tidigare hade vi kanske kunnat sälja saker eller sökt bidrag eller så.
FAKTA

Totalt sett har det sagts att gymnasieverksamheten i Sigtuna kommun kommer att gå med ett minus på tio miljoner kronor i år. Delårsbokslutet för Arlandagymnasiet visade ett minus på 2,5 miljoner kronor. Men det värsta enligt gymnasiechef Anita Svensson är att de interkommunala ersättningarna för elever som läser i andra kommuner ökat.
- Våra ungdomar från Märsta går i allt från Stockholms- till Uppsalaskolor. Det har ökat otroligt mycket och är ett problem vi delar med flera kommuner.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!