Det säger Anneli Hultin, rektor på låg- och mellanstadieskolan Sätunaskolan i Märsta som haft distansundervisning i två veckor.
4 februari stängdes skolan ner av Sigtuna kommun efter samråd med smittskydd Stockholm. All undervisning, utom för barn i behov av särskilt stöd, har de här veckorna skett på distans.
Är det svårt att distansundervisa så unga elever?
– Det är en utmaning, men det har gått över förväntan. Vi har haft mycket nytta av att vi hade jobbat upp en beredskap för att det här skulle kunna hända, säger Anneli Hultin.
Före nedstängningen hade skolans lärare hunnit testa både en del analogt- och digitalt undervisningsmaterial för distansundervisning.
Lärare och elever har under skoldagarna kommunicerat med varandra genom gruppchattar och haft digitala möten i egna och lånade telefoner, Ipads och datorer.
En av de största utmaningarna för lärarna har varit att alla elever ska känna sig sedda.
– Ja, det är det viktigaste, att alla möts och kommunicerar varje dag. I de få fall där läraren inte får tag i en elev, så har vi en grupp som består av specialpedagog, speciallärare, skolsköterska, kurator och rektor som hjälper lärarna när det inte fungerar.
Men i de allra flesta fall tycker hon att det har fungerat bra. Svårast har varit att undervisa de allra yngsta digitalt. Bäst har det fungerat från årskurs 3 och uppåt.
Trots distansundervisningen så följer alla klasser sina ordinarie scheman. De inleder exempelvis dagen klockan 8.15 och har de ämnen som står på schemat. Ibland skickar lärarna ut informationsfilmer, ibland undervisar de på en ”Whiteboard” i Teams, ibland jobbar eleverna självständigt.
Lärarna har också enskilda genomgångar med elever och svarar på frågor när eleverna jobbar med sina arbetsuppgifter.
Hur tar föräldrarna det?
– Många hjälpte sina barn att komma igång med de digitala verktygen och de flesta verkar ta det här med ro. Men självklart längtar vi alla till att allt ska återgå till ordinarie undervisning igen.
Och under fredagen kom det glädjande beskedet att skolan på måndag 22 februari delvis ska återuppta den ordinarie undervisningen igen.
– Vi kommer att försiktigt öppna upp på måndag. Det blir en del anpassningar och vi kommer även spendera mycket tid ute för att undvika trängsel och för att undvika ny smitta när vi samlas igen, säger Anneli Hultin under fredagen.