– De flesta marknader är inställda och då har intresset ökat för REKO, säger Jacqueline Graf Ottestig, som är administratör för REKO Sigtuna.
Senaste veckan har inläggen duggat på Facebook från lokala producenter som förbereder för utlämningen på fredag kväll på Stora gatan i Sigtuna.
Egenslungad honung, äppelmust gjord på äpplen från Sigtuna, kallpressad rapsolja och många andra mathantverk kommer att finnas att hämta för dem som har förbeställt och betalat.
För det är själva konceptet, att affären redan är klar, det är bara att hämta varorna förklarar Jacqueline Graf Ottestig och hon går i god för att utlämningarna är coronasäkra.
– Utlämningarna pågår i 30 minuter och producenterna behöver inte stå nära varandra, så det är säkert.
När REKO Sigtuna startade 2018 hade de cirka 400 medlemmar. I dag har antalet femdubblats till 2 000 medlemmar. Namnet REKO står för Rejäl konsumtion. Tidigare höll REKO Sigtuna utlämningarna på måndagar, men har nu ändrat till fredagar, för att inte krocka med Täby.
– Många åker runt och säljer på olika REKO-ringar, säger Jacqueline Graf Ottestig och förklarar att kommunerna försöker undvika att konkurrera med varandra.
En REKO-ring är när lokala producenter och konsumenter går samman på en ort och försäljningen sker utan mellanhänder. REKO Sigtuna har utlämning en gång i månaden. Då vill de helst ha producenter som är så lokalt anknutna som möjligt, men närliggande kommuner som Knivsta och Bålsta är självklart också välkomna, förklarar Jacqueline Graf Ottestig.