Räddningsskolan i Rosersberg kan bli privat
Räddningsskolan i Rosersberg läggs ned som statlig räddningsskola till årsskiftet. Samtidigt vill regeringen utreda om någon annan aktör kan ta över verksamheten. Det framgår av den proposition som nu lämnats över till riksdagen.
Foto: Anna Orring
- Man vill se om man kan hitta någon annan aktör som vill driva delar eller hela verksamheten vidare.
Bakgrunden till beslutet är att Statens räddningsverk, Krisberedskapsmyndigheten och Styrelsen för psykologiskt försvar går ihop till en ny myndighet för samhällsskydd och beredskap. Samtidigt ska utbildningen effektiviseras.
- Lite av det man vill förbättra är tillgängligheten. Den nya myndigheten ska kunna beställa utbildning där den behövs. Man vill öka flexibiliteten och även använda andra utbildningsaktörer i samhället, både offentliga och privata sådana, säger Thord Eriksson.
Men Anders Johansson (s), kommunstyrelsens ordförande i Sigtuna kommun är inte alls glad över tisdagens besked. Han har slagits hårt för att räddningsskolan i Rosersberg ska få finnas kvar och menar att möjligheten för någon annan aktör att driva verksamheten vidare är liten.
- Jag tycker det här är ett dåligt sätt för regeringen att komma undan sitt ansvar. Om staten ska ha två räddningsskolor i Sverige så borde en av dem ligga i Stockholmsområdet.
Han har också en principiell ståndpunkt om det skulle bli fråga om privatisering.
- När det gäller grundläggande samhällsservice som poliser, lärare och brandmän så bör det vara en statlig uppgift att ansvara för utbildningen av det.
Räddningsverkets skola i Rosersberg sysslar både med grund- och vidareutbildning för räddningstjänsten. Här finns dessutom en utbildning till skorstensfejare som är unik i landet. Sammanlagt har skolan ca 3 200 elever varje år och drygt 80-talet anställda. Bland dem var frustrationen stor på tisdagen enligt Josefin Barck informationsansvarig för Räddningsverket i Rosersberg.
- Många är sorgsna och lite ledsna. Sedan finns det nog lite trötthet över att det inte blev ett definitivt besked också. Vi vet ju inte vad det här egentligen kommer att innebära i framtiden.
De av skolans elever som går längre utbildningar har fått löfte om att fullfölja dessa. De kommer antingen att flyttas de över till de två återstående statliga skolorna, få läsa på distans eller erbjudas möjlighet att fortsätta vid Rosersberg om någon annan aktör tar över.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!