Beskow von Post håller på med upcyling. Det förvandlar kasserade arbetskläder till designprodukter.
– Upcycling är när man ger nytt liv med design som skapar ett högre värde till något som är kasserat, säger medgrundaren Susanne Beskow.
Ta arbetsbyxor som exempel.
– Dessa är gjorda av en blandning av bomull och polyester. Det ser praktiskt taget ut som jungfruligt material, ingen skulle kunna tro att de har använts. Och de skulle kasseras! Det vore ett enormt slöseri, inflikar medgrundaren Caroline von Post.
I händerna på dessa kvinnor förvandlas de gamla byxorna till nyckelband, väskor eller, i ett särskilt framstående fall, en prisbelönt jacka för Elis Textil Service, ett av Europas största tvätterier. Jackan har vunnit det prestigefulla priset Design S i kategorin Textil i våras.
Denna Elis-jacka skapades med en speciell prägel. Byxorna demonterades noggrant av M29 i Märsta och Elis-logotypen lasergraverades hos Laserpro i Sigtuna.
– Så till en början hade vi jättestora lådor med brallor. Vi har sorterat dem enligt storlek och slitage hos M29 innan de skickades till vår tillverkare Malmö Industries, säger Caroline.
Susanne Beskow sammanfattar processen så här:
– Vad vi gör är att dekonstruera materialet och skapa en ny textilvara.
Företaget var nyligen talare på en hållbarhetskonferens i Sigtuna, och UNT besökte dem i deras nya kontor på Sveavägen i Stockholm.
– Vi kommer att sitta här, men vi hyr in oss hos M29 i Märsta där vi har vår lagerhållning och sortering, säger Caroline.
Grundat i januari 2022, växte Beskow von Post ur ett pandemi-drivet möte mellan de två grundarna. Båda kvinnor hade en bakgrund i upcycling – Caroline med sitt företag Stormie Poodle som förvandlade hotelltextilier och skapade nya cirkulära affärsmodeller, och Susanne, som grundat och designat exklusiva accessoarer med märket Van Deurs och tagit fram arbetskläder för framstående företag som Arlanda Express.
– När vi först började med upcycling 2009 var det ett begrepp som få kände till, säger Susanne.
De jobbar med en tydlig vision:
– I dag kasseras stora värden som företagen har investerat från början. Vi hjälper företag att ta vara på sina resurser och göra rätt från början, säger Susanne.
– Vi siktar på att återvinna omkring 50 procent av Europas kasserade arbetskläder inom några år, säger Caroline.