Premiär för lekpark inspirerad av Steninges historia

En lekplats i samma klass som Pelle Svanslös i Uppsala. Det är målet med den nya park som nu växer fram i Steninge slottsby.

Lilla Steninge lekparks första etapp har nu invigts. Valerie Thun Kercevik åkte med skräckblandad förtjusning ner i rutschkanan från miniatyrkopian av Klocktornet.

Lilla Steninge lekparks första etapp har nu invigts. Valerie Thun Kercevik åkte med skräckblandad förtjusning ner i rutschkanan från miniatyrkopian av Klocktornet.

Foto: Maria Lindblom

Sigtuna2021-04-30 09:30

Bakom projektet står slottets ägare Åsa och Per Taube i samarbete med företaget Lekplatsbolaget.

– Tanken är att det ska finnas en rolig plats för barns lek och rörelse här i slottsbyn. Samtidigt vill vi sprida kunskap till våra nyinflyttade och besökare om Steninges fantastiska historia, säger Åsa Taube.

Redan då Åsa Taube för första gången besökte Mulle Mecks lekpark i Järvastaden föddes tanken på något liknande i Slottsbyn. Men det är inte förrän nu, när många börjar flytta in som planerna satts i verket.

undefined
Catarina Sandin, marknadsansvarig i Steninge slottsby och Åsa Taube framför hushållsskolan Margaretas kafé och klocktornet i bakgrunden.

I dagarna invigdes den första delen av lekparken, som bland annat består av en rutschkana i form av områdets klockstapel Tornan från 1690. På plats finns också ett växthus i miniatyr med roliga gurkor med mera som hänger i taket och ett litet kafé i Margaretaskolans anda. Lekhuset med kök bygger på den intressanta historien om en av Steninge slotts tidigare ägare Hanna Lindmark och hennes hushållsskolor.

Under öppningsdagen var barnen från Slottsbyns förskola på plats. Roligast tyckte de att kaféet och rutschkanan var.

– Vi ska laga mat nu, förklarade bland andra Frans Kelfe och Liza Nackshbandi medan de satte igång att ”koka kaffe” på spisen i köket.

undefined
Frans Kelfe och Liza Nackshbandi från Slottsbyns förskola tyckte det var kul att leka i hushållsskolans kafé.

Christin Lundberg, rektor på förskolan, var minst lika glad som barnen.

– Ja, här kommer vi vara ofta. Det är superbra för oss att få en så fin lekpark nära vår förskola, säger Christin Lundberg.

Lekparken är både till för de barn som bor i området och de barn som kommer hit för att besöka exempelvis Stenladan eller trädgårdsmästeriet tillsammans med sina föräldrar.

Hur går det med bostadsbyggandet i slottsbyn?

– Det går bra. Det senaste året har försäljningen av mark gått snabbt och nästan all planerad mark är nu såld till 17 olika byggherrar som står för bostadsbyggandet i områdets olika tun, säger Catarina Sandin, marknadsansvarig i Steninge slottsby.

När allt är färdigbyggt kommer det sammanlagt att finnas cirka 1 000 bostäder här. Utöver det finns även planerna kvar på en marina (där lervarufabriken tidigare låg) med gästhamn plus en ridanläggning.

undefined
Johanna Cedergren, Majken, Malva och kompisen Azad hjälptes åt att gräva upp en skattkista. Kanske hittade de Marie Antoinettes juveler som hon en gång skickade till Axel von Fersen.

Varför startade ni projektet?

– Både jag och Per har ett stort intresse för historia och byggnader. Vi kände att det nu är vår tur att sätta vårt avtryck här i Steninge genom att skapa en modern slottsby med gemenskap, samhörighet och närhet till naturen. Vi har utgått från hur vi själva vill ha det, säger Åsa Taube.

Karta: Steninge slottsby
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!