Det är det minskade antalet starter och landningar som gjort situationen unik och det nya projektet möjligt.
– Tidigare, när det var många flygplan i luften samtidigt, var det svårt att få till bra data. Detta eftersom kvalitativa bullerdata kräver att vi mäter ljudet från enstaka plan åt gången, säger Mats Åbom, professor i teknisk akustik vid KTH och vice föreståndare för Centrum för Hållbar Luftfart (CSA).
Mätningarna sker från 30 stationer som har satts upp i ett större område runt bana 2. Tanken är enligt ett pressmeddelande att få bättre kunskap kring flygbuller och att skapa tystare rutter för de kringboendes skull.
Nytt för denna mätning är också att data från stationerna ska kunna paras ihop med information om exempelvis hur planens vingklaffar står, när motorpådrag sker och när landningsställ fälls ut. Genom ett samarbete med flygbolaget Novair kommer forskarna att få tillgång till informationen genom deras flygplans svarta lådor.
– Det handlar om saker som sticker ut från planet och som påverkar hur mycket det låter. Det är en pusselbit vi tidigare saknat, och är en osäkerhet i dagens modeller för flygbuller.
Forskarna ska också titta närmare på hur människor upplever och påverkas av ljudet.
En hypotes som de redan i dag har studerat är brantare inflygning för att minska flygbullret i bostadsområden.
Forskningsprojektet finansieras av Trafikverket. Samarbetspartners utöver Novair är Luftfartsverket och Swedavia.