I veckan gick Socialdemokraterna ut i ett pressmedelande och riktade skarp kritik mot Mattias Askerson (M), ordförande i utbildnings och arbetsmarknadsnämnden i Sigtuna kommun. Under nämndmötet som ägde rum 28 september kritiserades han för att på eget bevåg ha fattat beslut istället för att följa kommunens regler och låta samtliga valda i nämnden få en chans att tycka till. Dagen efter tog han ett eget beslut om att kommunen ska JO-anmäla Migrationsverket, utan att informera övriga nämndledamöter.
– Jag tycker det känns dåligt. Det är som om han inte förstår att han sitter i en nämnd. Demokratiskt sett ska man prata med alla ledamöter, säger Mia Hämäläinen Persson (S), 2:e vice ordförande i Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden.
– Han skulle ha tagit en dialog, han har ju mandat att ta in ett arbetsutskott, om det är ett brådskande beslut. Men det är inte ett brådskande beslut, säger Mia Hämäläinen Persson.
Olle Lundin, som är professor i förvaltningsrätt vid Juridiska institutionen på Uppsala universitet, bekräftar att händelsen är ett brott mot kommunallagen.
– Han kan inte utge sig för att företräda kommunen. Det går inte. Det hade han kunnat göra som privatperson, men han kan inte säga att han är kommunen. Om du påstår att det är kommunen och nämnden som gör en anmälan, måste det finnas ett nämndbeslut. Han har rundat.
I ett mejl till UNT svarar Mattias Askerson att bakgrunden till varför han gjorde JO-anmälan är att han menar att den statliga myndigheten Migrationsverket använder Sigtuna kommun som en avlastningsplats för individer som nekats asyl i Sverige och ska avvisas.
"Nämndens ledamöter delges transparent de beslut som tas på delegation. Redovisning sker vid efterföljande nämndsammanträde. Kritik har inte framkommit i denna fråga vid tidigare nämndsammanträden och kritik har inte heller framförts till mig personligen, skriver han i mejlet".
En jurist vi pratat med menar att detta är ett brott mot kommunallagen, vad tänker du kring det? Visste du om vilka regler som gällde för att göra en JO-anmälan via kommunen?
"JO-anmälan av Migrationsverket togs fram i enlighet med det uppdrag som förvaltningen fått. Efter samråd med förvaltningen undertecknades anmälan av mig som ordförande. Efter att anmälan skickats in uppmärksammades att delegeringsordningen inte medger mig att underteckna JO-anmälan, utan att den möjligheten endast ges till förvaltningschefen. Det är beklagligt att det blev fel och för att rätta till detta lyfts därför ärendet på nämndens sammanträde 26 oktober för att ge nämnden tillfälle att avge sitt principiella ställningstagande angående anmälan."
Charlotte Heindow som är kommunjurist på Sigtuna kommun har varit involverad i ärendet kring anmälan.
– Det fattades många brådskande ordförandebeslut. I detta fall kan jag bara konstatera att det inte blev rätt. Det var intensivt under den här perioden. I det här fallet handlade det om att föra kommunens talan och det skulle vara rätt delegat som skulle skriva under anmälan. I detta fall förvaltningschefen. Det blev tokigt och det berodde på den mänskliga faktorn, säger hon.