Sigtuna kommuns ishall var i början av 1980-talet något av ett flaggskepp. Hit kom till och med landslag för att spela matcher och träna.
Men i dag är Pinbackshallen i dåligt skick enligt dem som använder den, och inga lag utifrån vill hyra träningstid här.
Förutom att ventilationen är dålig så är det brist på förråd, omklädningsrum, ytor för gym och teori. Driftskostnaderna är också högre än i nya anläggningar.
– Vi älskar vår hall, men den är slut. Med en ny anläggning kan pengar sparas, säger medlemmar i hockeyklubben Wings som tillsammans med Sigtuna skridskoklubb är de föreningar som använder hallen mest.
Kultur- och fritidsnämndens ordförande Lars Björling (SfS) håller med om att anläggningen är i ett dåligt skick.
– Ja, vi diskuterar frågan. Inom kort drar arbetet med nästa budget igång och då får vi se vad som ryms i budgeten. Att bygga en ny anläggning är en jätteinvestering så vi behöver utreda olika alternativ noga innan vi fattar något beslut, säger Björling.
Parallellt pågår utvecklingen av nya bostads- och arbetsområden i Märsta. För flera år sedan föreslogs att Märsta station skulle flyttas till den plats där Pinbackshallen ligger, men det förslaget är inte aktuellt längre.
Däremot kan det i framtiden bli mer handel på marken mellan Coop och Lidl, ungefär där Pinbackshallen ligger. I sådana fall skulle hallen ändå behöva flytta.
I vintras upptäcktes också att Pinbackshallens tak har en liknande konstruktion som en hall i Kiruna där hela det snötyngda taket rasade in. Även vissa vindförhållanden kan påverka Märstahallens tak. Men nu ska det inte finnas någon risk att vistas i de två hallarna, enligt Maria Denize, chef på kommunens fastighetsförvaltning.
”Vi kommer att förstärka konstruktionen i ishallen med så kallade vindkryss för att bättre klara av vindförhållanden. Arbetet är påbörjat och kommer ta cirka sex veckor att färdigställa. För att klara av snölast har vi rutiner för att kontrollera snöförhållandena och även rutiner för hur och när taket ska skottas” svarar Maria Denize per mejl.
Pinbackshallen anses av fastighetsexperter vara funktionsduglig i bara 5–8 år till.
Vad händer sedan?
– Vi funderar på att antingen bygga nytt på en annan plats i kommunen eller att renovera. Men eftersom det är en så stor investering att bygga en ny anläggning så måste vi först ta reda på vad det skulle kosta att istället renovera, säger Lars Björling.