Personal sades upp på stående fot – "Ringer och gråter"

Under hösten har en strid blossat upp mellan flygcateringföretaget Gate Gourmet och fackförbundet Transport. Personal som har jobbat i hela sina yrkesliv på Arlanda har fått gå på dagen.

Genrebild.

Genrebild.

Foto: Staffan Claesson

Sigtuna2020-12-03 10:10

Det började i augusti då företaget liksom många andra företag på Arlanda aviserade att de måste säga upp personal. Här arbetar cirka 150 personer på Gate Gourmet med lastning, lossning, lager och packning av flygplanens mat-, alkohol- och kaffevagnar. Att även Gate Gourmet skulle säga upp personal efter den kraftiga nedgången i flygtrafiken kom inte som en överraskning för någon.

undefined
Det är Gate Gourmets anställda som packar vagnarna som kabinpersonalen har i flygplanen.

– Vi förstår att det är arbetsbrist, men håller inte med om den stora omfattning som företaget hävdar. Det är mycket tråkigt att folk hamnar i kläm då internationella storföretag inte följer reglerna på svensk arbetsmarknad, säger Johan Einarsson, flygombudsman på Transportarbetareförbundet.

Omorganisationen som företaget vill driva igenom, innebär att alla anställda på Transports avtal ska sägas upp. Cirka hälften av dem erbjuds nya deltidstjänster, men utan att hänsyn tas till turordningen och tjänstår i las-listan samt med villkoret att de anställda byter till Hotell- och restaurangfackets kollektivavtal. Avtalsbytet kommer innebära löneförsämringar på 3 000–9 000 kronor i månaden för exempelvis lastare och chaufförer. De får också lägre ob-tillägg och sämre arbetsvillkor.

undefined
Gate Gourmet är ett av världens största företag inom catering till flygbolag. I Sverige har de i princip monopol på området.

Enligt dem UNT talat med har det varit uppsägningar på stående fot, utan att fackförbundet har fått någon insyn. Folk har kallats in till ett uppsägningssamtal. Sedan har de ombetts att gå hem samma dag och letts ut ur lokalerna utan möjlighet att ens säga adjö till sina arbetskamrater. Vissa har arbetat på Arlanda i hela sitt liv.

– Ja, medlemmar har ringt till mig och gråtit över situationen, bekräftar Johan Einarsson.

Förhandlingarna har nu för andra gången slutat i oenighet på central nivå och ett 60-tal uppsägningar har återigen ogiltigförklarats av fackförbundet. Förra gången återfick drygt 60 personer sina jobb efter att facket hade ogiltigförklarat uppsägningarna. Vad som ska hända nu är oklart.

undefined
Gate Gourmet har både anställda inom Hotell- och restaurang och inom Transport. Nu vill de att även chaufförer med flera förs över till det billigare restaurangavtalet.

– Vi anser att det handlar om avtalsshopping när de vill byta avtal för våra medlemmar. Hotell-och restaurangfacket håller med oss om att det är Transports kollektivavtal som ska gälla, säger Johan Einarsson.

UNT har sökt Gate gourmets svenska chefer som hänvisar alla frågor till huvudkontoret i Zürich. Från huvudkontoret skriver en av kommunikatörerna att de inte vill svara på kritiken.

Karta: Stockholm Arlanda Airport
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!