Borgmästarens trädgård blir utställning

Förra året blev bostaden ett museum – i dag, lördag, invigs en utställning i Borgmästargårdens trädgård. I huset går bland annat att se spår av börskraschen 1929.

Intendent Maria Ek från Sigtuna museum, i Borgmästargårdens trädgård. "Trädgården är öppen för allmänheten även när huset inte är öppet för visningar. Huset är bara öppet för allmänheten två gånger per år, men det går även att boka visningar", säger hon.

Intendent Maria Ek från Sigtuna museum, i Borgmästargårdens trädgård. "Trädgården är öppen för allmänheten även när huset inte är öppet för visningar. Huset är bara öppet för allmänheten två gånger per år, men det går även att boka visningar", säger hon.

Foto: Maria Lindblom

Sigtuna2023-06-17 05:00

Borgmästargården i Sigtuna stad är ett tidigt funkishus som ritades av den då okände arkitekten Uno Åhrén. Uppdraget fick han av Gustaf och Dagmar Dahl 1928. Det ingen visste då var att en stor börskrasch var på ingång. Som många andra förlorade paret Dahl pengar, något som gjorde att de fick ändra lite i sina planer.

– Det kan man se här i trappan. Ledstången är gjord i vacker björk i stället för i exempelvis mahogny som tidigare var vanligt. I badrummen började man också att lägga golv i asfaltsmaterial, ett golv som håller än i dag, säger intendent och projektledare Maria Ek, från Sigtuna museum.

undefined
På grund av sämre tider använde man asfalt i badrumsgolven, något som visade sig vara mycket hållbart.

Denna lördag visas villan med sina cirka 3 500 föremål för allmänheten. Här blir det även flera aktiviteter i trädgården.

– Vi inviger vår nya utomhusutställning och ordnar upptäckarspår för barn, fika, lite ateljéverksamhet utomhus och arkitekturvisning i trädgården, säger Maria Ek.

undefined
Bänken var en av borgmästarparets favoritplatser. Här såg man sjön bättre förr, då träden inte var så höga. På bilden intendent Maria Ek och kulturpedagog Anna Hedberg, båda från Sigtuna museum.

Även trädgården är ett slags museum som visar att det på 1930-talet var enkelhet och funktionalitet som var trenden, inte så mycket utsmyckningar som tidigare.

Vid entrén till den lilla trädgården finns nu en informationsskylt och bilder om huset och dess tidigare ägare. Runtom i trädgården finns fyra små stationer med information om material, form, texttyper och mönster som finns i huset. 

undefined
Ted Hesselbom, verksamhetschef för Sigtuna Museum & Art och arkitekten bakom utställningen, och Albert Frans-La Nord (i svarta hattar) berättar om material och mönster för dem som kom till en pressvisning i torsdags.

– Vi har med arkitektbyrån Af-L Architects skapat en utställning med fokus på arkitektur. Förhoppningen är att utställningen ska väcka nyfikenhet om arkitekturen och de många olika stilar som finns i huset.

Skänkte bort sitt hus

Gustaf Dahl var Sigtuna stads siste borgmästare och hade sin arbetsplats i det lilla rådhuset. Han jobbade där i 20 år fram till 1947 då ämbetet lades ner i Sigtuna kommun. Därefter drev han juristbyrå i Borgmästarvillans övervåning.

Paret hade inga levande barn, så Gustaf valde att skänka huset till Sigtuna kommun på sin 100-årsdag. Han bodde dock kvar i huset fram till 1992 då han avled 102 år gammal.

Karta: Borgmästarvägen 2
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!