Otrygg tillvaro för ensam ordningsvakt

Ordningsvakterna vid Märsta station bör inte arbeta ensamma. Fack och skyddsombud vill att Arbetsmiljöverket ska stoppa ensamarbetet, och att Sigtuna kommun inför dubbelbemanning på stationen.

Sigtuna2008-06-09 00:03
Sedan starten för drygt fem år sedan har Märsta station varit bemannad nattetid. Från början var det väktare som arbetade där, men med tiden har stationen bemannats av ordningsvakter, med större befogenhet att ingripa och till exempel omhänderta personer.

Men det ökade ansvaret innebär också en större risk för den enskilda ordningsvakten. Att ensam ingripa mot bråkiga gäng eller stökiga personer är inte okomp­ licerat.
- Det har förekommit händelser där vakten har känt sig i underläge och känt sig tvingad att låsa in sig i stället för att ingripa. Vakterna har gjort en kraftfull vädjan om att det ska vara dubbelbemanning för att de ska klara av jobbet, det är för stor press att vara ensam där, säger Ulf Klingvall, huvudskyddsombud på G4S Security Services, det säkerhetsföretag som anlitas av Sigtuna kommun.
- I Stockholm finns krav på dubbelbemanning på de flesta offentliga platser där ordningsvakter tjänstgör, säger han.

Tillsammans med fackförbundet Transports regio­nala skyddsombud i Uppsala har han vänt sig till Arbetsmiljöverket för att få ett stopp på ensamarbetet.
- Det har varit problem på den här stationen en längre tid. Det är gans­ka stor skillnad på väktare och ordningsvakter, att vara vakt är ett mycket mer omfattande uppdrag. Är de två som arbetar tillsammans kan de undvika de hotfulla situationer som blir, säger Lisa Björck, skyddsombud på Transports avdelning 41 i Uppsala.
I en sammanställning av incidentrapporter från början av förra året och framåt kan man följa situationen för vakterna. Ofta handlar det om att säga till personer som dricker alkohol eller är störande. Vakterna håller ensamåkande kvinnor sällskap tills deras buss eller taxi kommer, eller ringer efter ambulans åt personer som skadat sig eller tagit överdoser.

Men rätt ofta blir det mer utsatta lägen. Berusade och narkotikapåverkade personer måste avvisas och börjar bråka, ungdomsgäng slåss, narkotikaförsäljning pågår inne på stationen. Genomgående i rapporterna är att när en vakt kallar på polis tar det oftast minst en halvtimme innan en patrull kommer.
På Sigtuna kommun är uppgifterna om kravet på dubbelmanning en nyhet, och frågan har inte diskuterats.
- Det här är en ny uppgift för oss. Det har inte varit uppe i våra regelbundna möten med G4S, säger Kent Jansson, säkerhetsstrateg på kommunen.

Kommunen får statistik från G4S om ingripanden och incidenter, och får rapporter om enskilda händelser. Kent Jansson ifrågasätter inte vakternas bild av situationen.
- Vakternas bild är nog riktig.
På G4S menar man att man bara tillhandahåller det som Sigtuna kommun har begärt och skrivit avtal om.
- Vi kommer att ha den nivå på bemanning som kunden beställer, säger Ingrid Ericzon, marknadsområdeschef för rond och utryckning i Stockholm.
Arbetsmiljöverket har inte tagit beslut än om begäran från skyddsombuden.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om