Alla kommunens nämnder ska spara en procent av förra årets budget. Exakt var de pengarna ska tas ligger nu på politikernas bord.
Den största nämnden, barn- och ungdomsnämnden, får en ökad budget på 28 miljoner kronor främst på grund av ökade kostnader för löner och mat, men ska samtidigt spara 11,5 miljoner kronor.
– Barn- och ungdomsnämnden har en budget på över 1,2 miljarder och förvaltningen har hittat bra effektiviseringar. Det här kommer inte att påverka våra skolor, medarbetare och elever negativt. Det känns skönt, säger Pernilla Bergqvist (L) ordförande i barn- och ungdomsnämnden.
En verksamhetschef och en rektor slutar då en förskola stängs utan att nya tillsätts. I övrigt sparar nämnden genom att anslag till särskolan som inte använts, dras in.
– Vår förvaltning har lyckats att hitta poster som vi tidigare överbudgeterat. Det gör att vi inte behöver säga upp personal eller göra direkta nedskärningar, säger hon.
Det som gör det ekonomiska läget särskilt tufft i år, och även nästa år, är alla prisökningar i samhället och att kommunen som arbetsgivare måste betala in 108 miljoner kronor mer i pensionsavgifter. Kommunen kommer drastiskt att minska investeringarna i till exempel skolbyggnader.
Oppositionen menar att det är fel tillfälle att spara och att nedskärningarna kommer att slå mot verksamheten.
– De chefer som är kvar får en högre belastning. Och i en skola där rektorn har ansvar för flera skolenheter försämrar det lärarnas arbetsmiljö och därmed påverkas barnen och utbildningen, säger Marie Axelsson, (S) oppositionsråd.
Äldre- och omsorgsnämnden ska spara 5,8 miljoner kronor. Det sker då två LSS-boenden slås ihop och två vakanta tjänster dras in. Man räknar även med att spara pengar genom minskad sjukfrånvaro, bättre scheman och mindre fusk.
Det är ett tveksamt sätt att räkna på, menar oppositionen.
– Vi får inte en klar bild av de åtgärder som föreslås. För allmänheten är det inte lätt att förstå vart man ska spara. Det är som att de sätter upp fingret i luften och hoppas att det löser sig i slutändan, säger Anne Björnerud, (S) i äldrenämnden.
Siktar kommunledningen på en framtida skattesänkning?
– Nej. Och det handlar inte om nedskärningar utan om att vi ska bli effektivare. Det är inga verksamheter som kommer minskas, säger Bengt Hellström, (KD), gruppledare och ledamot i kommunstyrelsen.
Men om en rektor och en verksamhetschef slutar och inte ersätts – det är väl en nedskärning i verksamheten?
– Jo, men det kan vara en effektivisering.
Hur kan du vara säker på att verksamheten inte blir sämre?
– Den ska inte bara göras lika väl, vi ska höja kvaliteten och göra saker bättre. Det här är en stor verksamhet, det finns väldigt många organisatoriska bitar som kan justeras.
I de flesta kommuner görs inga nerdragningar just nu eftersom det är ett ekonomiskt svårt läge. Ni resonerar annorlunda, varför?
– Alla kommuner har sin situation och sitt sätt att lösa problem. Vi har ett bekymmersamt läge i dag men inget säger att det ser bättre ut nästa år och det på grund av kostnader för pensionsavsättningarna och inflation. Vi tar den smällen redan i år, andra kommuner skjuter upp den.
Till nästa år höjs kommunens sparbeting till tre procent per år, vilket för nästa år betyder 52 miljoner kronor.