Omstridd strandbyggnad måste rivas

En omstridd ekonomibyggnad vid Garnsvikens strand norr om Sigtuna måste rivas, anser länsstyrelsen. Sigtuna kommun gjorde fel som beviljade bygglov trots strandskydd. Fastighetsägaren vill nu få frågan prövad av miljödomstolen.

Foto: Anna Orring

Sigtuna2007-08-02 18:00
På östra sidan av Garnsviken byggde fastighetsägaren redan 2004 ett 130 kvadratmeter stor hus nära vattnet, tänkt för en framtida verksamhet med fiske- och upplevelseturism.
Sigtuna kommun gav ett muntligt godkännande, och har i efterhand beviljat både bygglov och strandskyddsdispens för huset.
Naturvårdsverket, Naturskyddsföreningen och ett par närboende överklagade. Länsstyrelsen i Stockholm går på deras linje och upphäver nu i ett beslut bygglovet och strandskyddsdispensen.

Byggnaden liknar mer ett bostadshus och innebär en "oproportionerlig inskränkning" i allmänhetens tillgänglighet till området, och "påtagligt skadar områdets natur- och kulturvärden", skriver länsstyrelsen.
Kommunen håller fast vid sin bedömning att det handlar om en ekonomibyggnad som är motiverad med hänsyn till den planerade verksamheten.
- Ibland har länsstyrelsen fel, säger Göran Hammarsjö (s), ordförande i bygg- och trafiknämnden.
En viktig punkt i hela ärendet är att fastigheten är registrerad som jordbruksfastighet. Då finns inte samma krav på bygglov om byggnaden är nödvändig för den verksamhet som bedrivs.

Men länsstyrelsen anser att verksamheten är mer av hobbykaraktär, och att fastigheten är för liten för att behöva en så stor ekonomibyggnad. Man menar också att en prövning av strandskyddet alltid måste göras, och att det inte finns några särskilda skäl för att ge dispens i det här fallet.
Fastighetsägaren själv, Bengt-Johan Bergenwall, menar att han har litat på kommunens besked.
- Som vilken annan medborgare som helst har jag lyssnat på kommunen och gjort som de har sagt, och de har godkänt alltihop.

I huset finns förråd, en kontorsdel och en del där han har tänkt ta emot besökande turister inför till exempel flottfärder.
Bengt-Johan Bergenwall har överklagat ärendet till miljödomstolen.
- Jag tror fortfarande på en lösning.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om