Omorganisering av närpolis upprör

I september skulle polisstyrelsen i Stockholms län tagit ställning till det kritiserade förslaget från i våras att omorganisera hela närpolisen i Norrort. Nu genomförs i stort sett hela förslaget ändå — utan att de förtroendevalda fått ta upp frågan.

Sigtuna2003-08-29 16:41
Länspolismästaren i Norrort har tillfälligt dragit tillbaka förslaget om att stänga polisstationerna i bland annat Märsta och Upplands Väsby. Men i stort sett allt annat i förslaget till hur närpolisen i Norrort skall omorganiseras genomförs nu under hösten. Dock får varken polisnämnden i Norrort eller länets polisstyrelse ta ställning till förändringarna.

Väckt ordentlig reaktion
Det här reagerar både polisstyrelsen och lokala politiker på.
— De kan inte göra så. Förslaget från i våras väckte väldigt mycket oro. På vårt senaste möte före sommaren beslutade vi att ingen förändring får ske i Norrort förrän polisstyrelsen fått säga sitt, säger Kristina Axén Olin (m), ordförande i polisstyrelsen i Stockholms län.
— Det rent operativa polisarbetet skall vi inte lägga oss i. Men viktiga organisatoriska förändringar är en fråga för polisstyrelsen, säger hon.

Skrivelse till länspolismästaren på gång
I Sigtuna kommun förbereder kommunalrådet en "skarp skrivelse" till länspolismästaren om hur omorganisationen har hanterats.
— Man avlövar den lokala polisen, avvecklar den i princip, säger Anders Johansson (s).
— Polismästaren i Norrort konstaterade i våras att han inte fick stöd från kommunerna för sitt förslag. Nu genomför man sitt ursprungsförslag men kallar det för andra saker, säger Anders Johansson.
Förslaget för Norrortspolisen blev allmänt känt i maj i våras. En del av förslaget bestod i att flera närpolisstationer i Norrort skulle stänga sina receptioner. Bland dem fanns stationerna i Märsta och i Upplands Väsby.

Stora resurserna till Sollentuna
Den andra delen i förslaget var att de poliser som arbetade med samma typ av frågor skulle sitta tillsammans. De stora resurserna skulle koncentreras till polishuset i Sollentuna, till exempel ordningspolisens hela verksamhet, samt utrednings- och spaningsenheten. Till Sigtuna skulle ungdomsutredare för halva polisdistriktet sammanföras.
Förslaget skulle kommit upp på polisstyrelsens bord i september. Men det har strukits från dagordningen. Under hösten genomförs ändå ett nytt arbetssätt för Norrort. Där finns de stora dragen i förslaget med förutom stängningen av stationer (se faktaruta intill).

Två närpolisområden istället för fem
Först senare i höst väntas ett nytt förslag för hur framtiden blir för närpolisstationerna i Norrort. Arbetsgruppen väntas föreslå att det bildas två närpolisområden istället för dagens fem: ett där Sigtuna slås samman med Upplands Väsby och Sollentuna, och ett där Järfälla och Upplands-Bro slås ihop. De mindre stationerna skulle då stängas i takt med att lokalkontrkten går ut.
I våras protesterade flera närpoliser i Märsta mot förslaget. En av dem var Per-Åke Wallberg, kriminalinspektör.
— Man nedmonterar närpolisorganisationen. Det här är helt demokratiskt förkastligt, vi har förtroendevalda, varför skall inte de få tycka till? säger han nu.


Fakta/närpolisen

Norrortspolisens nya arbetssätt går ut på att renodla verksamheterna:
Alla ordningspolisverksamhet tas bort från närpolisen och bedrivs centralt från Sollentuna. Ordningsenheten får samtidigt 15 nya tjänster.
En ny stor utrednings- och spaningsenhet bildas som skall arbeta från polishuset i Sollentuna.
Poliser som utreder ungdomsbrott samordnas i två delar i distriktet fram tills att det finns ett nytt förslag om närpolisområdena. Sigtuna, Upplands Väsby och Sollentuna slås samman och utgör ena halvan, Järfälla och Upplands-Bro andra. Stationen i Märsta förstärks därmed med ett par ungdomsutredare.
Gruppen som arbetar med kriminalunderrättelsetjänst och planering utökas med ett par tjänster och placeras i Sollentuna.
Trafikgruppen arbetar centralt utifrån Sollentuna.
Polisens lokala brottsförebyggande arbete blir kvar på närpolisstationerna tills vidare.
Närpolisstationerna hålls öppet tills vidare i väntan på nytt förslag.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!