Omfattande tjuvfiske kan utrota fiskbestånd i Mälaren

Tjuvfisket i Sigtuna är omfattande. ”Det kan få ödesdigra konsekvenser för Aspen” säger Henrik C Andersson på länsstyrelsen.

Fiske med ryssjor (bilden) och nät är förbjuden, men förekommer ändå, utan att tjuvfiskarna får några straff. Nu föreslås också att det blir totalt fiskeförbud i Garnsviken varje vår. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.

Fiske med ryssjor (bilden) och nät är förbjuden, men förekommer ändå, utan att tjuvfiskarna får några straff. Nu föreslås också att det blir totalt fiskeförbud i Garnsviken varje vår. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.

Foto: Kustbevakningen/genrebild

Sigtuna2021-05-19 19:00

Trots att vakter från den lokala fiskeklubben och Sportfiskarna satts in så har fisket med otillåtna redskap fortsatt i den för många fiskarter viktiga Garnsviken.

– Jag ser dagligen att de fiskar med flera spön var, och vi hittar nät i vattnet, säger en närboende som inte vågar ta bort näten när tjuvfiskarna ser henne.

Även Rolf Nordwall, pensionerad yrkesfiskare, är upprörd över att tjuvfisket pågår år efter år.

– Det här blir slutet för Mälargösen. Garnsviken är deras viktigaste lekplats. Jag tycker det är sorgligt att det får fortsätta, säger han.

undefined
Rolf Nordwall uppvuxen vid Garnsviken och tidigare yrkesfiskare är orolig för gösens fortlevnad. Beståndet har minskat under senare år.

Henrik C Andersson, länsfiskekonsulent på länsstyrelsen i Stockholm, säger att de är väl medvetna om problemet. 

– Länsstyrelserna i Stockholm och Uppsala har satsat mycket pengar på förstärkt tillsyn i området. Tillsynsmännen från fiskeklubben har ett förordnande från oss att gripa in.

undefined
Fiske med nät är förbjudet runt Sigtuna stad. Aspar är trogna sina lekområden och den lilla populationen här kommer dö ut om asparna inte kan komma fram till Garnsviken och det rinnande vattnet i Lövstaån. Garnsviken är även en viktig lekplats för gäddor, gös med flera eftersom vattnet i viken värms snabbt på våren och det finns gynnsam växtlighet i viken.

Tillsynsmännen har rätt att beslagta olagliga fiskeredskap och fisk, be om legitimation och göra polisanmälningar. Men sedan händer i princip ingenting. Tjuvfisket fortsätter, samtidigt som det misstänks att gös härifrån säljs till restauranger i Stockholm.

– Ja, efter nästan 30 år med de här frågorna, kan jag säga att den här typen av brott inte är högprioriterade inom rättsväsendet. Jag skulle önska att det var så eftersom en viktig del av den biologiska mångfalden nu håller på att försvinna, säger Henrik C Andersson.

Nu förs diskussioner med Sigtuna kommun om att göra Garnsviken till ett fredat område. Det skulle kunna innebära att det blir fiskeförbud i området varje vår.

– Frågan ligger hos Havs- och vattenmyndigheten för beslut. Kanske blir det lättare att se vilka som bryter mot reglerna om området blir fredat. Det finns också planer på fortsatt utökad fisketillsyn.

Det är tillåtet att fiska med spö i Mälaren, men nät och andra typer av redskap får bara fiskerättsägare använda här.

Det värsta är enligt Henrik C Andersson när tjuvfiskarna sätter upp nät vid Färjestadsbron, tvärs över det lilla inloppet mellan Garnsviken och Sigtunafjärden.

– De spärrar då av fiskens vandring upp mot Garnsviken där bland andra gös, gäddor och aspar leker och har sina yngel, säger Henrik C Andersson som är mest oroad över den känsliga Asppopulationen som simmar genom Garnsviken för att leka i Lövstaån.

– Tjuvfisket kan få ödesdigra konsekvenser för Aspen. Försvinner beståndet är det en stor förlust för den biologiska mångfalden.

Karta: Garnsviken
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!