Olov Holst siktar på fyra år till

Sigtuna kommun har drabbats av flertalet bränder och skjutningar de senaste åren. Men kommunalrådet Olov Holst, 58, har inga planer på att sluta. Och han tror att trygghetsfrågor och ekonomi kommer att dominera inför valet.

Olov Holst, kommunstyrelsens ordförande, tar sikte på en ny mandatperiod.

Olov Holst, kommunstyrelsens ordförande, tar sikte på en ny mandatperiod.

Foto: Pressbild

Sigtuna2021-09-27 19:30

Med ett år kvar till valet börjar nu politikerna göra sig redo. Kommunstyrelsens ordförande Olov Holst (M) meddelar nu att han vill sitta kvar i fyra år till.

– Jag vill vara kvar om föreningen vill ha kvar mig som sitt första namn på listan, och om väljarna vill det. I nuläget vill jag inte spekulera huruvida de vill det. Utan jag går till jobbet varje dag och gör mitt bästa, säger han.

Olov Holst är även aktiv inom regionspolitiken, men där väljer han nu att inte kandidera. Skälet är att han måste prioritera.

– Jag har kommit fram till att mitt fokus ska vara för Sigtunaborna. Mitt engagemang i regionen tar mycket tid. Just nu är min kalender fylld på ett sätt som inte är hälsosamt. Beslutet att inte jobba i regionen har växt fram under året. Jag har känt att jobbet har krockat med mitt jobb i kommunen. Alla har väl mörka stunder, men det har aldrig varit en seriös tanke att sluta.

Holst menar han gör mer nytta inom kommunpolitiken och att ha "händerna i myllan", och berättar att han tycker det är en trögare organisation med längre beslutsvägar i regionen.

– Det finns många kommuner i Stockholm som är välfungerande. Men i Sigtuna finns det fortfarande mycket som behöver göras. Inte minst inom äldreomsorgen och tryggheten.

När Olov Holst gav sig in i politiken trodde han inte han skulle bli fast. Med en bakgrund i näringslivet på företag som Canon och General Electric tog han under 2002 sina första steg in i kommunpolitiken. Då var det för partiet Samling för Sigtuna, senare skulle han bli medlem i Moderaterna. 

– Jag var då ordförande i tennisklubben och trycket var stort på att vi skulle bygga ut vår idrottshall. 

 Dåvarande Kommunstyrelseordförande, Peter Kockum, sa nej till kommunalt stöd. Därför bestämde han sig för att ge sig in i politiken.

– Det var som när man stoppar fingrarna i syltburken. Man blir kladdig till armbågen. Jag blev helt enkelt indragen. 

Efter valförlusten 2010 drog han sig däremot tillbaka och satsade på sitt och fruns företag. 

Under hösten 2011 kom dock ett samtal från Moderaterna. De undrade om han ville göra comeback för dem. Efter samtal med familj kom han fram till att han inte kände sig färdig med kommunpolitiken. Nu har han jobbat heltid med politik de senaste nio åren.

– De har varit de mest intensiva, men även mest stimulerande åren i mitt liv Jag har aldrig haft en sådan arbetsbörda och det känns som den fortsatt växa.

undefined
Olov Holst utanför trygghetscentret som öppnade i början av 2019. Holst tror att trygghetsfrågan kommer att vara central inför valet.

Men även om Olov Holst får vara kvar som kommunalråd, vill han inte bara driva nya reformer utan även fortsätta bygga på det arbete som hans parti satt igång.

– Jag vill leverera på det vi lovat. Fokus kommer vara på frågor som ekonomi och trygghetsfrågor. Vi kommer även jobba med att stärka den kommunala verksamheten, såsom äldreomsorg och socialtjänsten. Men även på projektet "samhällsbyggnadslyftet", med syfte att minska segregationen och öka tryggheten i kommunen.

Tryggheten är en fråga som legat i fokus i Sigtuna. Nästan 200 bilar brann i ett garage för några veckor sedan, och flera veckor i rad har det inkommit larm om skottlossningar och höga smällar på kvällarna.

– Det är polisens jobb att ta ansvar på gator och torg. Kommunen kan inte stoppa bilbränder och gängkriminalitet. Vi genomför nu reformen vi döpt till samhällsbyggnadslyftet. Men det är något som kommer förändra Sigtuna på lång sikt och bör kunna göra stor skillnad på fem till tio år.

Olov Holst är i nuläget ordförande i kommunstyrelsen. Just nu sitter hans parti i kommunledningen med Liberalerna, Centern, Kristdemokraterna och Samling för Sigtuna. Det är ett samarbete de inte vill ge upp efter nästa val.

– Vi är redan överens om att fortsätta samarbeta efter nästa val. Allt har lösts utan konflikter. Vi är samspelta och personkemin funkar bra. Så vi har redan kommit överens om grunderna för ett samarbete, säger han.

Kan vi vänta oss andra samarbeten?

– Det är en hypotetisk fråga. Vi hoppas att folk kommer att tro på oss.

Finns det några ni inte vill samarbeta med?

– Vi kan prata med alla och det inkluderar även vänstern och Sverigedemokraterna. Men det är uppenbart att S, MP och V tycker olika jämfört med oss. I många frågor tycker vi inte olika, men i avgörande frågor har vi skilda åsikter, då blir det svårt att tänka oss ett samarbete.

Sigtuna kommun

Det bor 49 537 invånare i kommunen. Medelåldern är 38,2 år. 

60 procent av kommuninvånarna är bosatta i Märsta, 20 procent i Sigtuna stad, 15 procent på landsbygden och 5 procent i Rosersberg.

I och med att Arlanda flygplats ligger i Sigtuna kommun passerar varje år mer än 25 miljoner människor kommunen.  

Källa: SCB/Sigtuna kommun

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!