Nytt säkerhetsstaket forcerades med sexkantnyckel
Fyra minuter med några verktyg som finns i de flesta svenska garage och knappt fyra sekunder med dragkrok från en bil. Längre än så tar det inte för flygexperten Bo Sehlberg att forcera det nya "pansarstaket" som Luftfartsverket för tio miljoner kronor utrustat Arlanda och Bromma med.
Sedan sommaren 2002, då rånare körde rakt igenom en grind på Arlanda och plundrade en värdetransport, har Luftfartsverket sett över det yttre skyddet på sina flygplatser. På Arlanda och Bromma har ett nytt säkerhetsstaket satts upp under förra året. Prislappen landade på 10 miljoner kronor, en order som gick till företaget Gunnebo AB.
Men flygexperten Bo Sehlberg har tidigare i UNT kritiserat staketet, som han menar är felmonterat. På torsdagen var det upp till bevis på Bromma flygplats, inför ögonen på representanter från Gunnebo AB.
— Jag har med mig en vanlig hammare, en huggmejsel och en sexkantnyckel som alla som köpt bokhyllan Billy på Ikea har, berättar Bo Sehlberg.
Grannen till hjälp
Till sin hjälp har han också sin granne, åkeriägaren Leif Nordh.
— Det här staketet är varken slutbesiktigat eller färdigmonterat ännu, betonar Gunnebos verkställande direktör Staffan Grimbrandt och informationschefen Janerik Dimming upprepade gånger, innan det är dags för test.
Bo Sehlberg går lös med sexkantnyckeln, medan Leif Nordh ger sig på de sammanlagt sex säkerhetsbultarna. Den första lossnar efter en halv minut och snart är också den andra ur. Bo Sehlberg och Leif Nordh bankar, skruvar och lossar en hel sektion av det supersäkra pansarstaketet på knappt fyra minuter.
— Nu är det bara för terroristerna eller rånarna att köra igenom med bilen och in på flygplatsen, konstaterar Sehlberg.
— Skickligt, men det här är ett pågående arbete, säger representanterna för Gunnebo återigen.
Fyra sekunder med bil
Sedan är det dags för test nummer två: Leif Nordh fäster en dragkrok i stängslet, hoppar in i sin fyrhjulsdrivna Audi och trampar gasen i botten. Det smäller till, en radioreporter blir nästan träffad av en stor bit flygande staket och på knappt fyra sekunder är två hela sektioner av stängslet borta.
— Vi har länge planerat att komplettera konstruktionen med bland annat en sorts byglar. Det hade vi gjort även utan det här testet, säger Staffan Grimbrandt på Gunnebo.
— Det glädjer mig att de tänker förstärka stängslet för det behövs ju uppenbarligen, svarar Sehlberg.
I UNT i lördags menade företrädare för Gunnebo att om Sehlberg lyckades skulle miltals med staket som företaget levererat till kärnkraftverk, flygplatser och industrier runt hela Europa behöva monteras om.
— Våra produkter utvecklas ständigt och det är inte omöjligt att också andra stängsel kan behöva förstärkas, säger Staffan Grimbrandt.
"Bevisar ingenting"
Bo Eckerbert, ansvarig för flygsäkerhet på Luftfartsinspektionen, som står bakom beställningen, menar emellertid att testet inte bevisar någonting:
— Jag tror inte att någon inbillar sig att ett staket innebär ett hundraprocentigt skydd, säger han.
UNT: Men förväntar man sig inte mer av en så dyr installation?
— Det hade varit betydligt värre om de hade kunnat köra in på flygplatsen utan att bli upptäckta. Stängslet är bara ett i raden av säkerhetsanordningar.
Det nya staketet runt Arlanda och Bromma ska slutbesiktigas i februari.
— Då gör vi gärna ett nytt test, lovar Bo Sehlberg.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!