Gruppen består av fem personer och kommer utökas inom kort. Områdespolisernas främsta uppgift är att skapa kontakt med unga i området, för att motverka att de hamnar i missbruk eller brottslighet.
– På så sätt hoppas vi även kunna stoppa nyrekryteringen till kriminella gäng, säger Kristian Bergström och Rikard Wegersjö, två av poliserna i den nya gruppen.
Sedan cirka ett år tillbaka har polisen en särskild satsning i Märsta för att bekämpa den organiserade brottsligheten som fått fäste här.
Utöver områdespoliserna finns i Märsta poliser som åker på larm, civilt klädda narkotikaspanare och en kommunpolis.
Vad är skillnaden mellan kommunpolisen och er?
– Kommunpolisen har en mer strategisk och övergripande roll över lägesbilden i hela kommunen, säger Kristian Bergström som har Sigtuna kommun som sin ansvarskommun.
Det innebär att han bland annat håller i kontakten med skolorna här. Han och kollegerna jobbar ute på fältet för att knyta kontakter och samverka med skolor, ordningsvakter, väktare i Märsta centrum, i Valsta centrum, socialtjänst, SL-personal och företagare.
– Mycket handlar om att bygga upp samarbeten, för ensamma klarar polisen det inte. Är det till exempel hög växtlighet i ett område så bollar vi frågan till den fastighetsägare det berör så att fastighetsägaren kan röja och skapa större trygghet där.
För många år sedan var polisen ute och arbetade förebyggande i skolorna. Men de senaste åren har detta arbete legat nere, något som många saknat.
– Ja, den biten har under polisens omorganisation inte fungerat, men nu ska besöken i skolor öka. Eftersom vi fortfarande är få kommer vi inte kunna vara i alla skolor och vi kommer inte längre ut för att undervisa i lag och rätt, det är det bättre att so-lärarna gör, säger Kristian Bergström.
Områdespoliserna vill istället diskutera exempelvis bemötandefrågor då behov uppstår.
– Vi vill prata om moral, etik och polisens del i demokratin. Bemötandefrågorna handlar om hur eleverna är mot varandra och hur de kan förhålla sig på nätet. Vi hinner inte ut till varje klass. Därför stöttar vi också rektorer som vill bolla frågor.
Frågor som rektorerna kan behöva hjälp med är allt från att det hittats droger, till hur de ska komma tillrätta med en tystnadskultur på en skola.
Områdespolisens huvuduppgift är ungdomar.
– Det finns etablerade kriminella nätverk i vissa områden. Vår uppgift är att stoppa påfyllningen av det undre skiktet, det vill säga de ungdomar som utnyttjas som springpojkar av kriminella.
Ser de några ungdomar som sitter och kollar på en polisinsats mot en kriminell, så går områdespoliserna till ungdomarna och pratar med dem.
– De 14–17-åringar som ser upp till äldre kriminella måste vi slussa till en bana där det finns andra värderingar och glädjeämnen. Vi ska förhindra påfyllningen till kriminella nätverk, det är en huvuduppgift, säger Kristian Bergström.
Känns det hopplöst ibland när bilbränder och annat blossar upp igen?
– Nej, snarare tvärtom. Jag vill jobba som polis för att jag vill vara en del i att ställa tillrätta i ett område där det finns utmaningar. Bilbränder är svårutredda och skapar otrygghet, men de kan bero på många olika orsaker. Bränderna är ibland en reaktion på polisens arbete, efter att vi har varit inne och stört kriminell verksamhet, säger Kristian Bergström.
Han är bland annat glad över att de etablerat bra kontakter Arlandagymnasiet och över gensvaret de fått hittills från invånarna i Sigtuna kommun.
– Vi får många uppskattande ord från folk när de ser oss i Sigtuna och Märsta, vilket känns bra och ger oss kraft att fortsätta.